Nyheter

Fem hemligheter om aktiefonder som Du inte kände till

Publicerad

den

Även om aktiefonder är ett av de mest populära investeringsinstrumenten i världen så finns det hemligheter om aktiefonder som många investerare inte känner till. En gemensam investeringsstrategi som används av många fondförvaltare är att se genom fondplaceringarna i slutet av varje år och välja de fyra bästa eller fem bästa resultaten för att investera i för nästa år. På ytan låter det som en rimligt logisk investeringsstrategi. Det finns bara ett problem; Det brukar inte fungera särskilt bra.

Strategin bortser från det faktum att investeringar tenderar att vara cykliska. Till exempel stiger aktiekurserna ofta ett år för att falla nästa. Oddsen talar alltså emot fondförvaltarna för aktivt förvaltade medel. De kan inte på ett konsekvent och löpande sätt väsentligt överträffa den övergripande marknaden.

Enligt en nyligen publicerad Standard & Poors studie var färre än 10 % av de mest framgångsrika fonderna 2012 med bland de bästa 25 % av fonderna 2014. Om du investerade i de mest framgångsrika 2012-fonderna i början av 2013 fanns det mer än en 90% sannolikhet att de fonderna i slutet av 2013 var underpresterande. Enligt studien blir oddsen bara värre över tiden. Studien visade att efter fem år var färre än 1 % av de tidigare topprankarna bland de 25 procent bästa fonderna.

Fondavgifter tar mer pengar än du tror

Många fondförvaltare misslyckas med att förstå vikten av kostnadsförhållanden och andra fondavgifter i fråga om hur mycket de påverkar den potentiella lönsamheten.

Många investerare ser en siffra på en procent som beskriver kostnadsförhållandet. De ser det som mindre viktigt eftersom det är så pass lågt. Detta beror på att de har den felaktiga idén att avgiften bara tas ut ur vinsten de gör. Men det här är inte så det fungerar. Avgiften tillämpas inte på vinst, utan på en investerares totala investeringskapital, vilket innebär att det tar en mycket större del av en investerares vinster än många investerare inser.

Till exempel, om en investerare har 100 000 investerat i en fond med en procents förvaltningskostnad, så representerar årsavgiften 1 000 SEK. Antag att fonden ger en respektabel värdeökning om fem procent för året och returnerar 5 000 till investeraren. Förvaltningsavgiften, 1 % av investeringen på 10 000 minskar då inte värdeökningen med en procent. Den minskar med hela 20 procent. Om fonden utvecklas sämre, om det endast ger en värdeökning om två procent så försvinner hälften i form av förvaltningsavgifter.

Många aktivt förvaltade medel är bara indexfonder i förklädnad

Enligt en analys från Motley Fool visar studier att ett antal aktivt förvaltade fond i själva verket är indexfonder förklädda till aktivt förvaltadefonder. Motley Fool hänvisar till två studier som genomfördes under 2009 och 2013, som undersökte 20 årav fonddata. Båda studierna visade att under den 20-åriga tidsperioden var det en enorm ökning av förklädda indexfonderna. De gick från cirka 10 % av det förvaltade kapitalet till att svara för nästan 30 % av alla fonder.

Faktum är att fondförvaltarens ”aktiva” aktieval precis speglar valet av ett jämförelseindex, och fondens portfölj inte skiljer sig väsentligt från indexfonderna. Det är lätt att se hur detta kan hända. Fondförvaltare är oroade över att upprätthålla en uppfattning om god prestation. Ett sätt att åstadkomma är att se till att fondens resultat inte ligger långt ifrån den genomsnittliga utvecklingen av populära aktieindex.

Eftersom avgifterna för aktivt förvaltade medel kan vara så mycket som 10 till 20 gånger högre än avgifterna för en indexfond, måste investerarna säkerställa att de faktiskt får de aktiva förvaltningstjänster som de betalar för.

Börshandlade fonder kan vara en bättre investering

En sak som fondförvaltare ofta misslyckas med att avslöja för investerare är på grund av det sätt på vilket börshandlade fonder, eller ETFer, är strukturerade i förhållande till fonder, är en ETF ofta en bättre investering.

En av fördelarna med ETFer är den större likviditeten. Till skillnad från traditionella fondandelar som endast kan köpas eller säljas till det dagliga nettotillgångsbeloppet eller NAV-priset är ETF-andelar föremål för handel under hela dagen vid större börser.

En annan fördel, helt enkelt på grund av de olika sätten på vilka ETF och fonder är konstruerade, är att ETFs vanligtvis skapar många färre skattepliktiga kapitalvinster.

Till exempel, om ett stort antal fondandelar löses in samtidigt, måste fondförvaltaren ofta avveckla en del av fondens innehav för att betala för de inlösta fondandelarna. Detta leder vanligen till en viss nivå av skattepliktiga kapitalvinster för fonden. Eftersom ETF-andelar säljs till andra ETF-investerare genom en börs inträffar inte den typen av skattepliktiga händelser.

En av de föga kända hemligheterna om en aktiefond är till och med en fondförvaltare som aldrig säljer några av sina aktier kan fortfarande vara föremål för betydande skatter. Dessutom är utgiftsförhållandet för ETFs vanligen lägre än kostnadskvoten för en jämförbar fond, ibland med så mycket som 50 %.

Aktiefonder kan ge mer en effektiv investering

En bra ”hemlighet” om fonder är att de erbjuder ett enkelt och effektivt sätt att investera på aktiemarknaden på grund av att fonder tillåter köp av partiella andelar. För en investerare med en personlig finansiell plan som att bidra med en fast summa på 1 000 kronor per månad för att investera, förenklar detta processen. Investeraren kan att följa sin plan och kan göra betydligt effektivare investeringar. Om investeraren försöker köpa enskilda aktier som en löpande för 60 kronor per aktie måste han avsätta nästan hälften av sin avsedda $ 100 löpande månadsinvestering, får han oftast ett ojämt antal aktier och det blir pengar över.

Inte bara det försenar hans investering, men det kan lätt kosta honom pengar om under den mellanliggande månaden om aktiekursen stiger från 60 kronor per aktie till 70 kronor per aktie. Aktiefonder löser detta problem genom att tillåta investerare att köpa fraktioner av fondandelar, så investeraren i det här exemplet kan investera hela sitt investeringsbidrag utan problem eller förseningar.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version