Nyheter

Ett blomstrande år för solrosodlarna när priset stiger

Publicerad

den

De kanadensiska solrosodlarna har ett blomstrande år när priserna stiger högre. Samtidigt har arealerna som det odlas solrosor på också ökat. Huvuddelen av alla de solrosor som odlas i Kanada, cirka 90 procent, odlas i Manitoba. Solrosfrön används i stor omfattning till olja, men i år har marknadens efterfrågan ökat på grund av att marknaden för fågelfrön är större än normalt.

Mängden solrosor som planterats i provinsen i år har stigit till cirka 36 400 hektar, upp från cirka 25 500 år 2019, enligt Manitoba Crop Alliance. Det är den högsta siffran sedan i alla fall 2015.

Kanadensiska odlare planterar både oljefrö och konfekt solrosor. I flera år var konfekt solrosor – vanligtvis rostad och ätit som ett snacks – de mest populära. På senare tid har tillväxten emellertid skett i oljeväxter. Vissa av de fröna används för olja, men en hög andel hittar sin väg till fågelfrö.

Folk köper fågelfrön

En uppenbar ökning av populariteten för fågelskådning under COVID-19-pandemin kan också förklara en ökad efterfrågan på marknaden. Scoular Canada, som nyligen utökade sin anläggning för tillverkning av fågelmat i Winkler, Man., Sa att det har varit ett bra år. Bolaget bekräftar att produktionen och användningen av fågelmatverksamheten tagit fart under pandemin.

Stramare utbud i USA

Priserna på på solrosfrön har också förbättrats. Priset på konfektfrön ligger nu på mellan 30 och 32 cent per pound, medan oljefrösolrosfrön närmar sig 22 till 25 cent per pound. Historiskt sett är detta höga priser.

I USA däremot har grödan minskat de senaste två åren varför de kanadensiska solrosodlarna redan innan Coronapandemin exporterade en stor del av sin skörd till USA.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version