Nyheter

ETFer med utdelning

Publicerad

den

De flesta känner till börshandlade fonder, men är mer osäkra på ETFer med utdelning. I realiteten är det inte någon stor skillnad. I sin enklaste form är börshandlade fonder indexfonder. Det betyder att det finns en passiv förvaltningsstrategi i botten. Låga avgifter och förutbestämda index är vad som kännetecknar ETFer. Det kännetecknar också ETFer med utdelning.

ETFer med utdelning kan följa aktierna på tex Stockholmsbörsen. Det så finns det index med en viss inriktning som till exempel cannabis, megatrender, utdelningsaktier osv. Nedan listar vi några fonder som betalar utdelning och kan vara ett bra ställe att börja läsa för den som intresserar sig denna typ av börshandlade fonder.

Xact Högutdelande

En börshandlad fond utgiven av Handelsbanken Fonder. Xact Högutdelande har en inriktning mot nordiska bolag som betalar en god utdelning. Fonden betalar utdelning halvårsvis men siktar på att gå över till kvartalsvis utdelning 2021. Xact Högutdelande har en smart beta strategi.

Invesco S&P 500 High Dividend Low Volatility

Invesco S&P 500 High Dividend Low Volatility UCITS ETF Dist (Xetra: HDLV) har en liknande inriktning Xact Högutdelande. Skillnaden är att HDLV gör urvalet ifrån det amerikanska indexet S&P 500. Utdelning sker kvartalsvis och den har ganska hög direktavkastning.

Vanguard FTSE All World High Dividend Yield

Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF (Xetra: VGWD). Denna ETF kommer från ett av världens allra största fondbolag Vanguard. VGWD är en globalfond med cirka 1600 olika bolag med god utdelning. En bra riskspridare över olika länder, valutor, sektorer, bolag. Utdelning sker kvartalsvis.

Xact Sverige

En svensk indexfond med cirka 90 bolag noterade på Stockholmsbörsen. Utdelningen betalas årligen i juni. Xact Sverige har egentligen inte fokus på utdelningsaktier, men har periodvis presterat lika bra eller bättre än Xact Högutdelande.

Alla dessa ETFer med utdelning handlas endera på Stockholmsbörsen eller Deutsche Boerse (Xetra). et betyder att det går att handla andelar i dessa börshandlade fonder genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet och Avanza.

1 kommentar

Populära

Exit mobile version