Nyheter

Energirevolutionen kan få kopparpriset att stiga till 25 000 dollar per ton

Publicerad

den

En ny rapport visar att kopparmarknaden står inför en leveranskris som kan höja priset med mer än 60% på fyra år. Det betyder att kopparpriset kan komma att stiga till 25 000 USD per ton år 2025. Energirevolutionen och den globala efterfrågan på koppar förväntas öka priset till nästan 15 000 US Dper ton detta decennium, underbyggt av en ”kritisk roll” som metallen kommer att spela för att uppnå klimatförändringsmålen i Parisavtalet.

En rapport som släpptes förra månaden av investeringsbanken Goldman Sachs med titeln Copper is the new oil föreslår att metallen kommer att vara det mest kostnadseffektiva alternativet i arbetet mot att fånga, lagra och transportera förnybara energikällor. Rapporten tillade att flytta den globala ekonomin mot nollutsläpp netto förblir en viktig drivkraft för den strukturella tjurmarknaden när det gäller råvaruefterfrågan, där gröna metaller som koppar är kritiska.

”Koppar kommer att vara avgörande för att ersätta olja med förnybara energikällor”, säger rapporten. ”Marknaden står inför en aktuell leveranskris som kan öka råvarans pris med mer än 60% på fyra år.”

Förnybar revolution

Goldman Sachs tror att koppar kommer att leda vägen när det gäller revolutionen för förnybar energi.

”Koppar har de fysiska egenskaperna som krävs för att transformera och överföra dessa energikällor till deras användbara slutliga tillstånd, som att flytta ett fordon eller värma ett hem”, sa investeringsbanken.

”I mitten av decenniet kommer denna tillväxt i enbart den gröna efterfrågan att matcha och sedan snabbt överträffa den ökande efterfrågan som Kina genererade under 2000-talet.”

Forskning uppskattar att kopparefterfrågan från övergången till renare energi år 2030 kommer att växa nästan 600% till 5,4 miljoner ton som ett basfallsscenario och 900% till 8,7Mt i fallet med en ”hyperadoption” (eller snabb upptagning) av grön teknik.

Ökad efterfrågan och troligt lågt utbud kommer att driva metallpriset uppåt från nuvarande nivåer på cirka 9 000 USD/ton till 15 000 USD ton.

Kostnadseffektiv metall

Som en kostnadseffektiv metall har koppar de fysiska egenskaper som krävs för att skapa, lagra och distribuera ren energi från vind, sol och geotermiska källor.

Det är redan en viktig del av hållbar teknik, inklusive elektriska fordonsbatterier och ren energiproduktion – marknader som förväntas bli starkare på grund av politiska och ekonomiska påtryckningar när tidsfristen väntar för Parisavtalets internationella fördrag om klimatförändringar.

Som ett exempel har ett vanligt elektriskt fordon för närvarande ett genomsnittligt kopparinnehåll på upp till 83 kg per bil – fyra gånger högre än för ett fordon med förbränningsmotor (ICE), som i genomsnitt uppgår till 20 kg koppar. Koppar finns i batteriet, motorspolarna, växelriktarna och ledningarna.

Kopparhalten i litiumjonbatteriet som finns i ett elfordon varierar mellan 0,5 kg per kilowattimme för en nickel-kobolt-aluminiumoxid (NCA) batterityp till 0,7 kg / kWh för en NMC-811 (nickel-mangan- kobolt) typ. De återstående fordonsdelarna – främst elmotorn och ledningssystemet, som matar ström till bilens elektroniska delar – står för cirka 40 kg per enhet koppar.

Koppar är också en viktig komponent för elfordonsinfrastruktur och krävs för kabeldragning av laddstänger, med metallens intensitet som sträcker sig från 2 kg för en AC-nivå 1-laddare, till 25 kg för en DC-snabbladdare. Att maximera effektiviteten och prestandan hos fotovoltaiska paneler med koppar tros vara den andra drivkraften för grön efterfrågan efter elfordon.

USAs infrastrukturpaket

Tidigare denna månad tillkännagav USA: s president Joe Biden den amerikanska jobbplanen för 2 biljoner US-dollar som syftar till att se över landets ekonomi genom att uppmuntra grön energiteknik och nya infrastrukturprojekt.

Biden sa att planen skulle göra det möjligt för förare över hela landet att hitta elektriska laddstationer för sina fordon på vägen, byta ut varje blyrör i landet och ge alla amerikaner tillgång till höghastighetsinternet i slutet av decenniet.

För att uppnå detta behövs nya kopparprojekt för att blåsa upp det globala utbudet. emellertid anser Goldman Sachs att det hittills inte har varit tillräckligt med fokus på detta.

”I sitt nuvarande tillstånd är kopparmarknaden inte förberedd för en efterfrågemiljö – medan priset har stigit med cirka 80% det senaste året har det inte matchats av utsikterna till ökat utbud från materialgreenfield-projektgodkännanden”, sade banken i sin rapport. ”Marknaden ser redan en utdbudsbrist eftersom pandemistimulans särskilt i Kina har stött en återuppgång i efterfrågan mot stagnerande leveransvillkor.”

Coronaviruset har förstärkt dynamiken och skapat tillräcklig osäkerhet för att frysa företagens investeringsbeslut och hjälpa till att ge marknaden det ”närmast det någonsin har varit” till topputbudet.

Nationell säkerhetsfråga

Ivanhoe Mines (TSE: IVN) grundare Robert Friedland upprepade Goldmans känsla till delegater vid förra månadens virtuella World Copper Conference och märkte kopparförsörjningen som en ”nationell säkerhetsfråga”.

Miljardären färste stor vikt vid hållbar brytning av koppar för den nya världsekonomin och citerade sitt eget företags Kamoa-Kakula-projekt i Katanga-provinsen i Demokratiska republiken Kongo. ”Vi skrapar bara ytan på vad vi tror faktiskt finns där”, sa han.

”Vi kommer att växa upp det så hållbart som möjligt med rätt hastighet … vi är längst ner i världens kostnadskurva och vi bryter hållbar koppar, så vi är en del av lösningen, inte en del av problemet . ”

Vid konferensen Mines and Money London i 2019 talade Friedland om ökande globala kopparkrav och förutsäga att elektriska fordon skulle vara en enorm möjlighet för hans företag, gruvindustrin och investerare. ”Efterfrågan kommer att bli psykedelisk och drivas av en ökning av produktion och försäljning av elfordon”, sa han vid den tiden.

En boom inom konsumentelektronik, ökad användning av förnybara energikällor och energieffektivitet – i kombination med behovet av batterilagringslösningar – skulle också kräva betydande mängder av den röda metallen. ”Koppar är sällsynt och svårt att hitta, men utan den kunde vi inte ha en modern värld”, sade Friedland.

Långa cykler

Koppar är en övervägande ”långcyklig råvara”, vilket innebär att det kan ta upp till fyra år att förlänga en befintlig gruva och så länge som åtta år att etablera ett nytt greenfield-projekt.

Goldman Sachs rapport sa att den långa leveranstiden för leverans, i kombination med gruvindustrins motstånd mot nya investeringar, skulle lämna kopparmarknaden desperat att säkra de kvantiteter som behövs för att möta efterfrågan under andra halvan av decenniet.

”Kopparpriserna måste stiga nu för att stimulera tillräckligt med utbud för att lösa framtida underskott, eller riskera kronisk knapphetsprissättning”, säger rapporten.

”Den omedelbara slutsatsen är att nuvarande priser (10 000 USD per ton) är för låga för att förhindra en nära risk för lagerutarmning, medan vårt nuvarande långsiktiga pris (8 200 USD per ton) inte är tillräckligt högt för att stimulera tillräckligt med greenfield projekt för att lösa den långsiktiga klyftan.

Baserat på modellering av skrot och efterfrågan sa banken att den mest troliga vägen för kopparprissättning som ”undviker utarmningsrisk och skärper överskottssvängningen” skulle vara en trend i mitten av tonåren fram till 2025.

Inte bara dysterhet och undergång

Kopparförsörjningsscenariot handlar inte bara om en dyster framtid. Goldman Sachs bekräftar att det ännu inte fanns en absolut brist på kopparavlagringar. Snarare återspeglar situationen gruvbranschens fokus på ”avhämtning och balansräkningskonservatism” efter metallens priskollaps 2014-15. Detta kom efter en kraftig ökning av utbudsinvesteringarna efter kopparprisrally 2010-11.

Engagerad kopparrelaterad tillväxtkapital är på en nedåtgående väg från 2021 och det har inte funnits någon indikation på en pivot mot tillväxt än från gruvsektorn, trots den starkare kopparprismiljön,” sa banken.

”Med tanke på de långa ledtiderna [för att förlänga och etablera] kopparprojekt, skulle vi notera att de tidigaste svaren på gruvnivå kan uppstå är i mitten av decenniet. Med tanke på storleken på underskott från samma punkt, godkännanden och investeringar i mina projekt måste dessa starta nu.”

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version