Nyheter

En räntehöjning kommer allt närmare

Publicerad

den

En räntehöjning kommer allt närmare FOMC släppte protokollet från sitt möte juli 28-29 tidigare i veckan. Även om det inte fanns någon diskussion om att höja Fed funds målet vid mötet i juli så var alla överens om att de ekonomiska villkoren har förbättras och att den amerikanska arbetsmarknaden blir allt starkare. En räntehöjning kommer allt närmare, det är de allra flesta överens om.

Inflationstakten ligger under FEDs 2% -målet och kommer att bevakas noga. De flesta medlemmarna ansåg att behovet av att hålla inflationen där det är eller trycka den lägre har minskat. Ingen av ledamöterna förväntade sig en ytterligare kraftig nedgång i olje- och energipriser. På samma sätt avslöjade mötesanteckningarna att ledamöterna ansåg att den senaste statistiken kring BNP, industriproduktion och produktionsstarterna avslöjar en förbättrad ekonomi. Det verkar finnas en växande konsensus om en övergång till en höjning av styrräntan. En ledamot i kommittén konstaterade att ytterligare ökningar efter den initiala bör ske gradvis.

Nästa FOMC möte är den 17 september

I dagsläget är inte något beslut fattat, men nästa FOMC möte äger rum den 17 september, och det an mycket väl vara vid detta som FED beslutar att höja styrräntan. Mycket kommer att bero på den statistik som kommer fram till dess. Bland den statistik som kommer innan nästa FOMC möte kan nämnas Sysselsättning, Personal Income samt FEDs inflationsindikator. Det finns emellertid en rad andra rapporter som kommer ut innan dess. FED kommer sannolikt att fatta ett beslut med stöd av de kommande rapporterna.

Den amerikanska ekonomin förbättras och inflationen faller inte, vilket betyder att FED nu vill börja normalisera de monetära förhållandena. Alla de politiska verktygen är redan på plats. Det ser därför ut som FOMC-mötet i september kommer att följas av den första räntehöjningen i USA sedan 2006.

De som förväntade sig att FED skulle höjt räntan i somras som en direkt effekt av den stigande dollarn, den grekiska skuldkrisen eller fallet på den kinesiska aktiemarknaden blev besvikna. Det fanns förvisso några kommentarer kring dessa händelser i mötesprotokollet men ingen antydan om att de utländska marknaderna skulle få styra FEDs räntepolitik, men en räntehöjning kommer allt närmare, det är de flesta överens om.

Grafen nedan visar utvecklingen på den amerikanska styrräntan

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version