Nyheter

En komplett guide till handel med råolja

Publicerad

den

Råolja är en av de mest omsatta råvarorna i världen. Ett råmaterial som vanligtvis utvinns från länder i Mellanöstern, det kallas för ”svart guld” och ”alla råvarors moder”. Råolja används för tillverkning av allt från plast till petroleum, kosmetika till bilar och tyger till läkemedel. En komplett guide till handel med råolja.

Handel på oljemarknaderna kan vara ett riskabelt drag, med tanke på den ökade volatiliteten under de senaste åren. Där utbud och efterfrågan ständigt förändras, är det också oljepriset. Råolja är dock en flytande råvara, vilket innebär att den kan handlas i stora volymer och har en relativt snäv spread på cirka 3,0 poäng i genomsnitt. Läs vidare för att upptäcka handel med råolja

Vad är oljehandel?

Olja är en populär råvara på grund av dess höga likviditet och volatilitet. Det kan köpas och säljas till sitt marknadsvärde eller genom spekulation i form av spread betting och CFD:er. En nästan konstant förändring av utbud och efterfrågan kan skapa ett antal möjligheter till handel med råolja.

Typer av råolja

Typen av råolja beror på oljefältets geografiska läge och oljans egenskaper. Medan det handlas hundratals typer av råolja på den globala marknaden, fungerar två primära typer av råolja som globala riktmärken för oljepriser: Brent och West Texas Intermediate.

Brent råolja: Brentolja kommer från 15 olika oljefält i Nordsjön. Den karakteriseras också som en ”lätt och söt” olja, även om den inte är lika ”söt” eller ”lätt” som WTI. Upp till två tredjedelar av globala oljekontraktsaffärer sker på Brent.

WTI Crude Oil: Som namnet antyder kommer WTI från amerikanska oljefält främst i Texas, Louisiana och North Dakota. Den kallas ”lätt söt råolja” på grund av dess låga densitet och låga svavelhalt. Dessa egenskaper gör det billigare att producera och lättare att raffinera än ”tunga” eller ”sura” oljor. WTI är det främsta riktmärket för olja som konsumeras i USA.

Vad är oljehandel?

Olja är en populär råvara på grund av dess höga likviditet och volatilitet. Det kan köpas och säljas till sitt marknadsvärde eller genom spekulation i form av spread betting och CFD:er. En nästan konstant förändring av utbud och efterfrågan kan skapa ett antal handelsmöjligheter.

Varför är råolja en värdefull råvara?

Särskilt råolja anses vara en extremt värdefull resurs på råvarumarknaden, eftersom den kan förädlas till vardagsprodukter, såsom bensin, diesel och andra petrokemikalier, som är konsekvent efterfrågade. Det är för närvarande världens primära energikälla. I en modern värld finns det en ökande mänsklig befolkning och konsumtion av jordbruks- och fritidsvaror. Detta resulterar i ett större behov av energi och därför är utbud och efterfrågan under press.

Oljehandelspriser

Oljepriserna är mycket volatila och starkt påverkade av utbud, efterfrågan och marknadssentiment. Det finns ett antal faktorer som påverkar oljehandelspriserna i Storbritannien, inklusive följande:

• Naturkatastrofer, krig, inbördes oroligheter

• Säsongsbetonad efterfrågan

• Befolkningstillväxt

• Global ekonomisk tillväxt

• Leveranstillgänglighet och fraktpriser

• Utveckling av alternativa bränslen, inklusive efterfrågan på förnybar energi

Hur man handlar olja

Råolja kan handlas genom produkter som är lämpade för både långsiktiga och kortsiktiga investeringar, antingen genom att köpa och sälja den underliggande tillgången eller använda en handelsplattform för att spekulera i prisrörelser. Här är de viktigaste sätten att handla på oljemarknaden.

Olje-CFD:er

Contracts for difference (CFD:er) är en typ av finansiellt derivat som fungerar på liknande sätt som spread betting och tillåter att öppna en position på råolja baserat på om du tror att råvarans pris kommer att stiga eller falla.

Hur man handlar med råoljeterminer

Den kanske mest populära metoden för handel med råolja är genom terminskontrakt, även känd som terminer. Oljeterminer är ett avtal om att köpa eller sälja en exakt mängd olja till ett fastställt pris vid ett fastställt datum i framtiden. Denna typ av kontraktshandel ses vanligtvis inom råvarumarknaden på grund av oljeprissättningens volatilitet. Istället för att köpa olja till sitt spotpris, lagra och sedan vänta på att dess värde ska öka på marknaden för att sedan säljas igen, förutspår terminspriser hur mycket oljan kommer att vara värd när den löper ut på det fastställda datumet.

Det är ett enklare sätt att dra fördel av prisfluktuationer utan att fysiskt äga den underliggande tillgången. Att handla med oljeterminer kan dock vara en riskabel process eftersom terminspriserna också kommer att fluktuera beroende på oljepriset, vilket påverkas av många externa faktorer.

Olje-ETFer

En något annorlunda metod för handel med råolja och oljeinvesteringar är genom ETF-handel. Börshandlade fonder är en typ av investeringsfond som kan ge handlare exponering mot oljemarknaden genom att hålla en samling av underliggande tillgångar, vilket i detta fall skulle vara aktier i oljebolag. Råolja ETer köps och säljs på samma sätt som många andra aktier på aktiemarknaden. När oljepriset fluktuerar påverkar detta också oljebolagens aktiekurs och därefter värdet på ETFen.

Det kan vara svårt att handla med oljeaktier på lång sikt då värdet och priset på olja ständigt förändras, därför föredrar många handlare att använda mer kortsiktiga handelsstrategier, såsom dagshandel. På så sätt återspeglas ETF-värdet i den dagliga prisförändringen på olja och det är lättare att analysera trender i prisdiagram och grafer för att förutsäga framtida rörelser. I likhet med spreadbetting och CFD-handel är en oljebörshandlad fond en samling aktier som kan handlas på marknaden men handlaren fortfarande inte äger den underliggande tillgången. Det är viktigt att komma ihåg att ETF:er med hävstång är komplexa finansiella instrument som medför betydande risker. Vissa ETF:er med hävstång anses endast lämpliga för erfarna handlare.

Tips för oljehandel

Förutom handelsprodukten som du bestämmer dig för att använda, finns det också olika handelsstrategier som är bättre lämpade för råvarumarknaden. Till exempel är daytrading med olja en populär strategi som syftar till att dra fördel av prisrörelser på kort sikt. Som vi har diskuterat kan oljepriset fluktuera ofta och även om råvaran vanligtvis har en ganska låg spread och en generell marknadsstabilitet går det fortfarande att tjäna pengar på små prisrörelser.

Daytrading med råolja, tillsammans med andra handelsstrategier inklusive nyhetshandel och scalping, kräver en avancerad nivå av teknisk analys och förståelse av prisdiagram, eftersom de kan innebära många risker.

Fundamental och teknisk analys

Råolja är en av de mest likvida råvarorna på marknaden, vilket gör att den kan handlas i stora volymer och det finns omfattande data att analysera. För att till fullo förstå oljemarknaden och kunna göra framtida förutsägelser, måste handlare utföra lite egen forskning, inklusive teknisk och fundamental analys. Detta kommer att ge en inblick i marknadstrender och även bidra till att bygga kunskap om själva tillgången.

Till exempel är fundamental analys användbar för att utvärdera värdet på olja, genom företagsbokslut, pressmeddelanden om oljehandel och den allmänna ekonomiska stabiliteten i en region som du handlar i. Till exempel om det finns ett nyhetsmeddelande om ett oljeutsläpp eller minskar produktionen, kommer detta att påverka priset på olja och dess handelsbolag, vilket kommer att behöva inkluderas i din handelsstrategi. Detta anses vara fundamental analys.

Att studera prisdiagram, grafer och tekniska indikatorer för att extrahera numerisk information är alla en del av teknisk analys, som vanligtvis är det andra steget i processen. Båda strategierna behövs dock för oljehandel, eftersom råvaran kan vara mycket volatil och därför är det fördelaktigt att använda ett heltäckande perspektiv.

Hur man handlar med råolja online

  1. CFDer är ett av flera alternativ för att handla med olja. Öppna ett livekonto för att börja handla med olja direkt. Alternativt kan du börja öva med virtuella pengar till ett värde av £10 000 på ett demokonto.
  2. Bekanta dig med plattformen. De flesta handlare erbjuder programvara som har ett brett utbud av tekniska indikatorer inklusive det enkla glidande medelvärdet (SMA), Bollinger Bands och stokastiska oscillatorer.
  3. Välj din önskade tillgång. Det finns två populära typer av råolja att handla med, och dessa är Brent och West Texas Intermediate (WTI).
  4. Undersök oljemarknaden. Kom ihåg att råvarumarknaden kan vara mycket volatil, särskilt i tider av politisk eller ekonomisk osäkerhet. Vi råder våra kunder att hålla sig uppdaterade med nyheter och ekonomiska insikter för att förbli reaktiva mot förändringar på marknaden som kan påverka deras positioner.
  5. Bygg en grundlig och effektiv handelsstrategi. Det finns olika typer av orderutförande tillgängliga, och i synnerhet stop-loss-order kan hjälpa till att minska förlusterna när marknadsvolatiliteten är hög.

Oljeråvaruindex

Handel med råvaruindex låter dig investera i inte bara en råvara utan en samling inom samma sektor, inklusive råolja Brent, råolja West Texas, naturgas, eldningsolja, bensin och gasol med låg svavelhalt. Detta kommer att ge dig ytterligare exponering mot råvarumarknaden, samtidigt som det hjälper till att diversifiera din handelsportfölj.

Handla olja hos CMC Markets

CMC Markets är ett globalt företag med en handelsplattform för onlinetrading av finansiella derivatinstrument, i huvudsak handel med CFD:er på aktier, index, råvaror, ETF, valutor och kryptovalutor. Till CMC Markets.

Handla olja hos IG Markets

IG är ett företag som specialiserar sig på finansiella derivatinstrument, huvudsakligen handel med CFD på aktier, index, råvaror och valutor. IG har även handel med CFD på många amerikanska ETF. Till IGs ETF Screener

Handla olja hos IG

Även IG erbjuder emellertid handel med olja. Till IGs hemsida.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version