Nyheter

En guide för att handla platina

Publicerad

den

Om det finns en broadsheet för ädla metaller, då kan man förvänta sig att läsa guld och silver som dominerar förstasidan varje dag. För att inte bli överträffad kommer platina också att ha sin egen andel positiv press på insidan eftersom hög efterfrågan från flera industrier, från industri till bilindustri till smycken och hälsovård och så vidare, fortsätter att förlita sig på att handla platina på grund av dess överflöd av användningsområden.

En sällsynt och icke-korrosiv metall, platina har konsekvent ett dyrt värde trots att den har en mindre marknadsandel jämfört med de mer populära ädelmetallerna guld och silver. Detta faktum minskar inte lockelsen av platina som ett populärt investeringsval.

När världens ekonomier går över till mer miljövänliga material och metaller, förväntas efterfrågan på platina öka eftersom den anses vara en miljövänlig metall. Priset på platina är lätt att bryta samtidigt som det producerar ett stadigt utbud – trots dess volatilitet – förväntas stiga avsevärt under de kommande åren.

Platinas historia

Mänsklighetens tidiga användning av platina kan spåras tillbaka till 1200 f.Kr. i det gamla Egypten. Platina användes också av förcolumbianska amerikaner för att skapa föremål gjorda av guld och platinalegering från 600 f.Kr. till 200 e.Kr.

En av de tidigaste skriftliga referenserna till platina dök upp i Julies Caesar Scaligers skrifter 1557 när han beskrev en ädel metall som hittades i Mexiko.

Omfattande forskning om platina gjordes omfattande under hela 1700-talet i vad som kallas ”platinaåldern” i Europa – särskilt i Spanien.

I modern tid bryts platina främst i Sydafrika och Ryssland och står för 80% av världens utbud av platina. Under 2014 såldes 218 ton platina, varav 98 användes för att tillverka fordonsutsläppskontroller och resten för smyckestillverkning, petroleumraffinering, kemisk produktion och annan industriell och teknologisk användning.

Faktorer som påverkar priset på platina

Platina liknar silver och andra ädelmetaller och kan påverkas av flera faktorer som kan leda till prisvolatilitet eller fluktuationer på marknaden. Här är de viktigaste faktorerna som vanligtvis dikterar priserna på platina:

US-dollarn: Styrkan hos den amerikanska dollarn mot den sydafrikanska randen och den ryska rubeln kan påverka dess pris på världsmarknaden. Varför mot Sydafrikas och Rysslands valutor? detta beror på att Sydafrika och Ryssland är de två största leverantörerna av platina. En svagare dollar leder till mindre incitament för platinabrytning och minskar därför utbudet och ökar platinapriserna.

Ekonomisk och politisk stabilitet: Detta gäller stabiliteten i regionen där platina bryts i stor mängd. Med Sydafrika och Ryssland som de två största leverantörerna av platina måste man hålla reda på den ekonomiska och politiska situationen – såväl som handelsrestriktioner, nya tullar – i dessa två länder.

Bilindustrins efterfrågan: Eftersom platina har hög efterfrågan från bilindustrin, påverkas priset på platina också av alla trender inom bilindustrin. Eftersom platina är en nyckelkomponent i katalysatorer som minskar utsläppen från fordon, ses priset på platina gå parallellt med efterfrågan på mer miljövänliga fordon.

Sätt att investera i platina

Att köpa en fysisk platina: Man kan investera i en fysisk form av platina ungefär som med guld, silver och andra ädla metaller, i tillståndet av barer och mynt. Naturligtvis är detta sätt att investera i platina en sällsynthet jämfört med att investera i platinaaktier och ETFer.

Platinaaktier: Ett enklare och mer populärt alternativ att investera i platina är att investera i platinaaktier från aktiemarknaden genom en aktiemäklare eller en handelsplattform som eToro. Några av de bästa platinaföretagen är: Anglo American Platinum (AAL), Thaisa (THS) och Impala Platinum Holdings (IMP).

Platina ETFer: Detta är ett annat enklare och enklare sätt att investera i platina jämfört med att äga en fysisk form av ädelmetallen. Platina-ETF:er tillåter investerare att få exponering mot platina utan att behöva äga en fysisk tillgång. Platinum ETFs är som en typisk ETF som erbjuder investerare diversifierade innehav och skatteförmåner jämfört med fonder. Här är några av de mest populära ETFerna för platina idag:

Aberdeen Platinum Physical Shares ETF (PPLT)

GraniteShares Platinum Trust ETF (PLTM)

iPath Series B Bloomberg Platinum Sub Index Total Return ETN (PGM)

Sprott Physical Platinum and Palladium Trust (SPPP)

Platinum Futures

Futures-investeringar tillåter investerare att använda hävstång för att köpa kontrakt kopplade till platinavärdet. Om priserna sjunker måste investerare skapa ytterligare marginaler för att behålla positioner. New York Mercantile Exchange (NYMEX), en del av Chicago Mercantile Exchange (CME) erbjuder platinaterminskontrakt.

Eller handla platina via CFD:er

Fler investerare väljer att investera i platina och andra ädelmetaller genom metoden för CFD-handel eller derivatinstrumentet kontrakt för skillnad.

Vad är CFD?

CFDer tillåter investerare att spekulera i värdet av en investeringstillgång (i detta fall platina) utan att köpa tillgångar i ETF:er, optioner, ädelmetaller, optioner eller gruvaktier.

Många reglerade mäklare och handelsplattformar som eToro erbjuder platina-CFDer.

Platina CFD-handel på eToros plattform

Hur startar man CFD-handel med platina?

Det finns flera sätt att engagera sig i CFD-handel med platina. Allt du behöver göra är att hitta en pålitlig mäklare eller CFD-handelsplattform som eToro för att öppna ett konto och sätta in pengar.

Att handla platina i eToro CFD-handelsplattform kräver inga lagringsavgifter eftersom du inte kommer att handla med någon fysisk platina.

Hur handlar man med platina på eToro?

Skapa ett konto på eToro/ Logga in på ditt konto för befintliga användare.

eToro webbaserad plattform

Klicka ”Discover” på eToros plattform

Välj ”Commodities”.

Välj Commodities på eToro’s platform

Välj “PLATINUM”.

Hitta PLATINUM på eToro’s lista med råvaror

Välj BUY eller SELL.

Köp eller sälj PLATINA hos eToro

Ange önskat belopp att investera eller antalet platinaenheter du vill handla.

Ange belopp att investera i PLATINA via eToro

Granska och ställ in parametrar för stop loss, hävstång och take profit.

Välj ”OPEN TRADE

Exekvera köporder i PLATINA hos eToro.

Redo att handla PLATINUM med eToro?

Innan du kan handla denna ädla metall på eToro måste du öppna ett konto hos dem och det tar bara några minuter att genomföra.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version