Nyheter

En av tjugo ETFer klarade inte av att bygga volym

Publicerad

den

Trots att var tjugonde ETF inte klarade av att bygga volym ökade antalet ETFer med med 318 under förra året. Den accelererande andelen fondavvecklingar återspeglar en större vilja bland kapitalförvaltare att skrota fonder som inte når lönsamhet. Liksom ett utslag av fusions- och förvärvsaktiviteter som fick vissa investeringshus att beskära överlappande produkter.

Över hela världen stängdes 297 ETFer under 2020, enligt data från TrackInsight. Detta representerade också rekord i procent, med 5,5 procent av ETF:erna som avvecklades förra året. Det är en ökning från 4,3 procent år 2019 och 3,5 procent 2018.

”Sagt på ett annat sätt, mer än en av tjugo ETFer stängdes 2020. Detta på grund av dåligt resultat eller brist på investerarnas intresse.” säger Anaëlle Ubaldino, en kvantitativ finansiell rådgivare på Koris International, ett fransk investeringsrådgivningsföretag som är knutet till TrackInsight. Stängningarna kom under ett år då globala ETF-tillgångar steg med 25 procent till rekord 7,6 triljoner USD. Detta på grund av en kombination av starka inflöde och stigande marknader.

Nya lanseringar översteg antalet nedläggningar. Antalet ETF:er ökade med 318 till 6518 förra året, enligt TrackInsight. Ubaldino sa att en av de viktigaste drivkrafterna för nedläggningarna var en rad industriövertaganden. Fondgrupper som ofta absorberade nyförvärvade ETF:er i sitt redan befintliga sortiment.

Invesco lade ned 45 ETFer

Mest framträdande v ar Invesco som lade ned 45 ETF, delvis som ett resultat av dess övertagande av OppenheimerFunds och ETF-delen av Guggenheim Investments i maj 2019 respektive april 2018. ”Invesco har ordnat sin linje efter en rad förvärv”. säger Ben Johnson, chef för global ETF-forskning på Morningstar.

”Det fanns en hel del överflödiga produkter över de områden som företaget förvärvade. Det fanns också ett antal produkter som det rullade ut organiskt som inte lyckades lyfta.” Ytterligare 48 ETF:er som drivs av ComStage, en plattform som drivs av Tysklands Commerzbank, stängdes efter att operationen köptes av Lyxor ETF. De flesta av dessa ETFer kom att tas över av i Lyxor-fonder.

Fusionerna utformades för att skapa ”större och mer likvida investeringsmöjligheter”, säger Lyxor. Den andra huvudsakliga motivationen för att stänga fonder var att avveckla verktyg i mindre storlek som inte lyckades locka tillräckligt med tillgångar för att vara livskraftiga. ”Det finns en utmaning med marginalpress och försök att sänka kostnaderna för att driva företag,” säger Deborah Fuhr, medgrundare av ETFGI.

’ETFer behöver mellan 50 och 100 MUSD för att nå lönsamhet

”Om en ETF inte har tillräckligt stora tillgångar för att täcka sina kostnader, så finansierar du i grund och botten den ETFen från något annat område i ditt företag.” tillade Fuhr, som sa att ETF:er vanligtvis behövde cirka 50 miljoner dollar – 100 miljoner dollar i tillgångar i för att vara lönsamma.

En allt mer mogen bransch har lett till skapandet av allt fler nisch- och esoteriska produkter, såsom restaurang, whisky och till och med Nashville-tema-ETF:er. Det senaste året stängdes också ett antal faktorbaserade eller smarta beta-ETF: er samt likvida alternativa fonder, såsom långa korta aktieprodukter, delvis på grund av dålig utveckling.

Industritungviktarna BlackRock iShares och Vanguard stängde relativt få ETF:er, med många av de produkter som de avnoterade var valutasäkrade produkter. Johnson trodde att kapitalförvaltare hade överskattat detaljhandelsefterfrågan på fonder. Exempel på detta är fonder som gjorde det möjligt för amerikanska investerare att köpa europeiska eller japanska aktier utan valutarisk. TrackInsight-uppgifterna täcker endast ETF:er själva. Inte andra börshandlade produkter som de som handlar med oljeterminer som kollapsade när råvarupriserna sjönk till negativt territorium i april.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version