Nyheter

ELEC ETF investerar i företag som arbetar med infrastruktur för elbilsladdning

Publicerad

den

Electric Vehicle Charging Infrastructure Equity Ucits ETF (ELEC ETF) är den första ETF globalt som ger ren exponering mot infrastrukturföretagen för elbilsladdning och därmed ger investerare en chans att delta i tillväxten av elbilens ekosystem

Electric Vehicle Charging Infrastructure UCITS ETF syftar till att fånga trenden med övergången till elfordon (EV) och ge investerare en specifik möjlighet att få exponering mot infrastruktur för elfordonsladdning. Temat är starkt relaterat till elfordonsindustrin, men har hittills inte haft så mycket investerarspotlight som elbilstillverkarna.

Fonden tillhandahåller exponering mot två avgörande branscher för det framväxande elfordonsekosystemet när det gäller att täcka både laddningsinfrastruktur och batteriteknik: tillverkning av batteriladdningsutrustning och laddstationer för elektriska fordon.

Beskrivning av HANetf Electric Vehicle Charging Infrastructure UCITS ETF Acc

HANetf Electric Vehicle Charging Infrastructure UCITS ETF Acc investerar i aktier med fokus på Future Mobility, Social/Environmental, World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,65 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). HANetf Electric Vehicle Charging Infrastructure UCITS ETF Acc är en mycket liten ETF med 1 miljon euro tillgångar under förvaltning. ELEC ETF är yngre än 1 år och har sin hemvist i Irland.

Varför investera i ELEC Electric Vehicles ETF?

Tillväxt av elbilsindustrin: Elfordonsindustrin är en snabbt växande bransch. Andelen elfordon i nyregistreringarna fortsätter att öka på grund av incitament och lagstiftning som syftar till att uppfylla nettonollmålen för koldioxidutsläpp. Utbyggnaden av den nödvändiga laddningsinfrastrukturen som krävs för att upprätthålla denna ökning av elfordon på vägen är ännu inte ikapp och som ett resultat har denna möjlighet hittills till stor del förbisetts av investerare.

Policy för att främja elbilsindustrin: Politiska beslutsfattare riktar också sin uppmärksamhet mot infrastrukturen bakom elfordonet och har lovat betydande investeringar i utbyggnaden av laddinfrastruktur globalt. I USA inkluderar Joe 1 biljoner USD infrastrukturpaket som presenterats av Joe Biden en budget på 7,5 miljarder USD som syftar till att bygga 500 000 laddningsstationer för elfordon till 2030. (Källa: President Bidens bipartisan infrastrukturlag – Vita huset)

Utveckling av EV-infrastruktur: Enligt uppskattningen av direktivet om alternativ bränsleinfrastruktur från Europaparlamentet kommer var tionde elbil att behöva en allmänt tillgänglig laddpunkt. För närvarande har 80 % elbilsägare i USA sina egna laddare hemma, eftersom laddarna är jämförelsevis lätta att installera i garage till fristående eller parhus. (Källa: Europeiska revisionsrätten: Särskild rapport om infrastruktur för laddning av elektriska fordon, 2021)

Investeringsstrategi

Solactive Electric Vehicle Charging Infrastructure-index spårar företag över hela världen som är verksamma inom laddinfrastruktur för elfordon.

Handla ELEC ETF

HANetf Electric Vehicle Charging Infrastructure UCITS ETF Acc (ELEC ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Borsa ItalianaEURELEC
London Stock ExchangeGBXELEP
London Stock ExchangeUSDELEC
XETRAEURELEC

Största innehav

VärdepapperVikt %
ChargePoint Holdings Inc19.87%
EVgo Inc17.66%
Blink Charging Co14.88%
Beam Global12.21%
Wallbox NV8.40%
Zaptec AS/Norway7.52%
APRO Co Ltd6.77%
Compleo Charging Solutions AG3.46%
Ctek AB3.46%
Fastned BV2.92%

Innehav kan komma att förändras

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version