Nyheter

El Niños klimatpåverkan på Indiens risproduktion och livsmedelsinflation

Publicerad

den

El Niños grepp om den globala ekonomin skärps, framför allt på rismarknaderna. Ris är viktig stapelvara för många länder i framförallt Asien och Afrika. Priset känner redan av bördan klimatförändringen i form av livsmedelsinflation. En stärkande och långvarig El Niño kan få betydande konsekvenser för de globala livsmedelsmarknaderna.

Stigande priser och exportöverväganden

Råristerminer har sett en markant prisökning, utlöst av den nuvarande El Niño-cykeln. Mitt i stigande priser och lokalt inflationstryck valde Indien, världens största risexportör, att minska risexporten. Denna potentiella policyändring är anmärkningsvärd med tanke på att Indiens export av ris representerar ungefär 40 procent av den globala exportmarknaden.

Handel och spannmålsefterfrågan

Kina som importerar ris motsvarande 20 procent av Indiens export för att möta sina risbehov, kan ställas utmaningar efter Indiens beslut att begränsa exporten. Kina, tillsammans med fler andra länder, kommer sannolikt att försöka söka sig till alternativa marknader för att mildra eventuella brister. När priserna fortsätter att stiga kan efterfrågan skifta mot andra råvaror. Till exempel, om ris blir för dyrt eller otillgängligt, kan konsumenter välja att köpa andra spannmål, som vete.

Klimatvariabeln

Vädret är det fortsatta problemet här. Torka är redan utbredd i viktiga växande regioner, och prognosen är inte bra. Den nuvarande El Niño förväntas förstärkas och sträcka sig in i 2024. National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA, förutspår en 56 procent chans att svåra El Niño-förhållanden utvecklas under sommaren 2023 och fortsätta in på hösten. Detta tyder på högre temperaturer än normalt och lägre nederbörd i Indiens huvudsakliga växande regioner under en längre period.

Omfattningen och svårighetsgraden av El Niño är av största vikt. När det gäller växtsäsonger planterar Indien 65 procent av sitt ris under Kharif-säsongen som startar i maj och en skörd som börjar i september. Resten av grödan odlas under Rabi-säsongen, där planteringen börjar i december medan skörden börjar i mars. En kvardröjande El Niño utgör en ökande risk för att även Rabi-grödan skall drabbas.

Globala livsmedelspriser

De senaste året har livsmedelspriserna befunnit sig en nedåtgående trend efter att ha nått rekordhöga nivåer under 2022. Samtidigt är FNs livsmedels- och jordbruksprisindex för livsmedel och jordbruk fortfarande upp över 30 procent från nivåerna i juni 2020. El Niño-relaterade produktionsstörningar kan potentiellt lägga till ett tryck uppåt på de globala livsmedelspriserna. Livsmedelspriserna återspeglas i inflationsstatistiken vilket gör att centralbanker runt om i världen kan ställas inför en motgång i sin kamp mot inflationen om spannmålspriserna fortsätter stiga.

Sammanfattningsvis kan El Niños effekter redan märkas över hela jordbruksmarknaderna. I den mån de nuvarande modellerna från National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA, visar sig vara korrekta, bör vi förvänta oss att El Niño kommer att stärkas och sträcka sig in i 2024. Detta kan ha en betydande inverkan på Indiens risproduktion, vilket potentiellt kan påverka inte bara den indiska rismarknaden utan även de globala spannmåls- och livsmedelsmarknaderna.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version