Nyheter

Det amerikanska valet optimistiskt för cannabisindustrin

Publicerad

den

Mitt i störningarna av COVID-19-pandemin och en presidentkampanj som var mer omstridd än någonsin i modern amerikansk historia, innebar USA:s val 2020 några historiska milstolpar för den legala cannabisindustrin. Även om valkollegiet har klyvts kraftigt mellan blå stater och röda, och splittrande fraktioner i kulturkriget splittrats i ett antal sociala medier ekokammare, har den breda populariteten för legalisering av cannabis och politisk reformer varit väl etablerad.

Som dokumenterats i mer än ett decennium av varje Gallup och Pew Research Center, stöder nästan två tredjedelar (66%) bland amerikanska vuxna inte bara legalisering, men Pew fann att en överväldigande andel (91%) bland dem anser att cannabis borde vara lagligt antingen för både medicinskt och fritidsbruk (59%) eller åtminstone legaliserat för medicinskt bruk enbart (32%).

Det som förra veckan bekräftade – genom omröstningar i fem politiskt olika och regionalt avlägsnade stater (Arizona, Mississippi, Montana, New Jersey och South Dakota) – är att även i ett polariserat kulturellt klimat har cannabisreform etablerat sig som en fråga om gemensamt orsak.

I Arizona, Montana, New Jersey och South Dakota röstade invånarna förra veckan för att anta cannabis för vuxna. År 2016 hade Arizona knappt misslyckats med att genomföra en liknande åtgärd, vilket väckte frågor om nivåer av engagemang för frågan bland traditionellt konservativa stater. Frågan verkar avgjort för nu, med tanke på det stöd som bekräftats i Arizona (60%), Montana (58%) respektive South Dakota (53%).

South Dakota visade sig vara ett unikt fall

South Dakota visade sig vara ett unikt fall, eftersom Mount Rushmore State i ett slag legaliserade både fritids- och medicinsk cannabis. Hittills har varje stat som har godkänt en åtgärd för vuxna tidigare etablerat en fungerande medicinsk marknad. Som den första som klarade båda programmen i samma valcykel visar South Dakotas direkta antagande att en iscensatt tillvägagångssätt inte längre är en förutsättning för fullständig legalisering, även om dess medicinska initiativ passerade bekvämare (69%) än åtgärden för vuxenanvändning ( 53%).

Mississippi markerade sin egen unika väg när det gäller att anta medicinsk cannabis. Där, där två konkurrerande lagförslag för legalisering presenterades, föredrog väljarna överväldigande ett medborgarstödda förslag (Initiativ 65) kontra en mer restriktiv, regeringsdesignad åtgärd (Initiativ 65A). På detta sätt gick staten Magnolia med i Florida som den andra bland Deep South för att legalisera cannabis.

Den initiala effekten för den amerikanska lagliga marknaden övergripande är att även om industrin i år förväntas av New Frontier Data att överstiga 19,1 miljarder dollar i försäljning, kommer den framtida marknaden att få en boost: Reviderade prognoser för vad som hade varit 35,1 miljarder dollar på fem år är nu ökade med 3,2 miljarder dollar (mer än 9%), från 35,1 miljarder dollar till 38,3 miljarder dollar år 2025.

Fem nya statliga marknader

Kanske framför allt bland de fem nya statliga marknaderna kommer New Jerseys väntande lansering av en vuxenmarknad sannolikt att visa sig vara katalysator för legalisering i hela Nordost. Det garanterar allt annat än att dess trestatliga grannar New York och Pennsylvania (med landets första och sjätte största städer efter befolkning) kommer att anta rekreationsmarknader under de kommande 12-18 månaderna (som deras respektive guvernörer redan har telegraferat), och normalisera deras närvaro och socioekonomiska fördelar i andra stater i mitten av Atlanten (t.ex. Delaware, Maryland och Virginia) längs östkusten före nästa presidentval.

Effekterna kommer också att sammanvävas i ramen för politisk representation. De flesta amerikaner – cirka 234 miljoner människor – kommer nu att leva antingen på en legaliserad marknad för medicinsk användning eller för vuxna. Följaktligen kommer helt 72% av kongressmedlemmarna att representera väljare som bor på lagliga marknader.

De nya villkoren för presidenten, senaten och kammaren kommer att se dem överväga uppgifterna för federal reform och dess riktning framöver. Under tiden, medan mycket fortfarande är osäkert och bestämt om pandemin, den nationella ekonomin och den nya normala rikstäckande, visar status quo idag rika möjligheter till investeringar och tillväxt inom statliga marknader.

Börshandlade fonder som erbjuder exponering mot cannabisindustrin

Medical Cannabis and Wellness UCITS ETF (CDBX) är en av två europeiska cannabisfonder som finns som börshandlade fonder som erbjuder investerare exponering mot cannabisindustrin. Medical Cannabis and Wellness UCITS ETF (CDBX) handlas både på London Stock Exchange och på tyska Xetra/Deutsche Börse. Det betyder att det går att handla denna fond genom de flesta svenska nätmäklarna, till exempel Nordnet och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version