Nyheter

Denna utdelningsfond går aldrig ned

Publicerad

den

Alerian Midstream Energy Dividend UCITS ETFDist (JMLP) är en utdelningsfond som ger en utdelning som nu ligger på 6,2 procent (läs: sex komma två). Dessutom höjer fonden sin utdelning regelbundet. Som ett resultat är JMLP så populärt att investerare håller priset uppe.

Nedan ser vi denna börshandlade fonds kursutveckling. JMLP har fallit ett enstaka eller kanske två kvartal. Den historiska utvecklingen är emellertid ingen garanti för en framtida kursutveckling.

JMLP har ökat med 59 procent sedan den lanserades i Europa för drygt tre år sedan. Trots denna fantastiska prestation av en utdelningsfond, kan det verkligen vara den som saknas av de flesta vanliga vaniljinvesterare. Katalysatorn för fondens konsekventa utdelningar har varit energimarknaden, som vände kraftigt under 2020.

Lanseringen i Europa sammanföll med att denna ETF började stiga. Ändå var det ingen dålig fond innan dess. Det var helt enkelt fel tidpunkt att äga JMLP (eller dess amerikanska motsvarighet), som innehar aktier i energiinfrastrukturföretag. Dessa är i huvudsak mellanpersoner som tar ut vägtullar på energitransporter. Ja, tekniskt sett tjänar de pengar under alla energisäsonger men det är mycket bättre att äga dem när priserna åtminstone är stabila eller ännu bättre, på väg högre. (Producenter som Exxon Mobil (XOM) är å andra sidan ännu mer känsliga för energipriser. Vi köper dem bara när oljan i sig är billig och sannolikt kommer att stiga.)

JMLPs resa lägre 2014-2020 kulminerade med en fullständig härdsmälta i början av 2020. I april 2020 kraschade råoljepriserna minst sagt. De träffade negativt territorium, vilket betyder att producenterna betalade folk för att ta smutsen ur händerna. Ironiskt nog satte detta scenen för ett flerårigt rally i råolja.

Ute i oljeplåstret är låga priser det bästa botemedlet mot låga priser. Producenterna minskade snabbt produktionen för att rädda sina resultat, sina utdelningar och till och med sina företag. Tillförseln släpper omedelbart från en klippa.

Grejen med utbudet är att det tar år att komma tillbaka online. Tillverkare kan snabbt skära ut skifferutvinningen och föra offshoreriggarna tillbaka till hamn, men det tar mycket längre tid att rampa upp igen.

Långsiktigt (under de efterföljande åren) förblir energipriserna höga på grund av industrins underinvesteringar under träda. Resultatet är ett hav av stigande utdelningar från de aktier som JMLP äger. Trenden är uppåt och blir bättre, med en utdelning 31 % högre under denna treårsperiod:

JMLP utdelningshistorik

Så länge energipriserna sjunker i sidled eller bättre, fortsätter en utdelningsfond som JMLP att ta ut vägtullar. Vilket innebär att utdelningarna fortsätter. Vissa av de enskilda aktierna som JMLP äger betalar ännu mer. Toppinnehavet Energy Transfer LP (ET) ger 9,3 procent. Men var försiktig. ET kommer att skicka dig ett komplicerat K-1-skatteformulär – såvida du inte äger aktien genom att äga JMLP. Detta är inte att betrakta som aktier utan som partnerskap vilket innebär merarbete i samband med deklarationerna.

De flesta vanliga investerare, och kapitalförvaltare, för den delen, stannar vid Energy Select Sector SPDR Fund (XLE). Det finns ett par problem med detta tillvägagångssätt. För det första äger XLE världens Exxons, vilket gör det mer beroende av stigande energipriser. Utdelningsinvesterare behöver inte berg-och-dalbanan. Rörledningar utan K-1räcker. För det andra betalar XLE bara 3,2 procent.

Handla JMLP ETF

HANetf Alerian Midstream Energy Dividend UCITS ETF (JMLP ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version