Nyheter

Den sällsynta och dyraste ädelmetallen är inte guld

Publicerad

den

Det är allmänt ansett att guld är den mest sällsynta och dyraste ädelmetallen – men även om det rankas ganska högt i jämförelse, finns det en metall som är både dyrare och med sällsynt.

Det monetära värdet av olika metaller är inkonsekvent, skiljer sig något beroende på efterfrågan och tillgång. På grund av guldets mångsidighet placerar dess ledningsförmåga, hållbarhet och snygga ut det stadigt bland de fem dyraste metallerna. Guldpriserna ligger på över 1 850 dollar per troy ounce vid tidpunkten för publiceringen – imponerande, men ingenting jämfört med rodium.

För närvarande den dyraste ädelmetallen och en av de sällsynta, priset för ett troy ounce rodium ligger på 10 300 USD. Så vad gör det så dyrt?

Rhodium reagerar inte lätt på syre, vilket gör den till en ädelmetall och betyder att den är en perfekt katalysator, resistent mot både korrosion och oxidation. Dess totala härdighet och höga smältpunkt på 1 964 grader Celsius (3 567 grader Fahrenheit) placerar den bland platinagruppens metaller vid sidan av platina, palladium, osmium, iridium och rutenium.

Dess förmåga att motstå vatten- och lufttemperaturer på upp till 600 grader Celsius (1 112 grader Fahrenheit), och förblir olöslig i de flesta syror, gör rodium mycket mångsidigt för användning i bilar, flygplan, elektriska kontakter och högtemperatur termoelement och motståndsledningar.

En biprodukt till koppar och nickel

Rodium förekommer med ungefär 0,000037 delar per miljon i jordskorpan, medan guld finns i ett överflöd av cirka 0,0013 delar per miljon, enligt Royal Society of Chemistry. Rodium produceras främst i Sydafrika och Ryssland och kan komma som en biprodukt av raffinering av koppar– och nickelmalmer, som innehåller upp till 0,1 procent av ädelmetallen. Omkring 16 ton rodium produceras årligen, med en uppskattad reserv på 3 000 ton.

Rhodiums upptäcktes 1803 av William Hyde Wollaston, en engelsk kemist, som extraherade grundämnet från en bit platinamalm från Sydamerika. Fyndet kom strax efter att Wollaston upptäckt en annan metall från platinagruppen, palladium.

Vanligtvis hittas rodium tillsammans med avlagringar av platina. Rodium erhölls från Wollastons prov genom att ta bort platina och palladium, vilket lämnade efter sig ett mörkrött pulver som behandlades med vätgas för att avslöja ädelmetallen Rhodium.

Medan den solida metallen lyser i en ljus, reflekterande silvervit färg, har rhodium sitt namn från det grekiska ”rhodon” som betyder ros. Dess namn hänvisar till den röda färgen på metallens salter.

Handla XRH0 ETC

Xtrackers Physical Rhodium ETC (XRH0 ETC) är en europeisk börshandlad produkt som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Handla XFRD ETC

db Physical Rhodium ETC (EUR) – Denna version är denominerad i euro och är noterad på Deutsche Börse (Xetra) i Tyskland. Den handlas under kortnamnet XFRD, men i dagsläget har vi inte kännedom om att det går att handla denna ETF hos någon svensk nätmäklare. Det gick tidigare att handla denna genom Nordnet, men har vi har informerats om att denna nätmäklare tagit bort denna. Tidigare hade inte Avanza db Physical Rhodium ETC (EUR) i sitt onlineutbud, men det sägs att det gick att köpa via telefon. Vet du om det går att handla denna produkt så kommentera gärna.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version