Nyheter

Den nyaste råvaran på marknaden

Publicerad

den

De amerikanska lagren för råolja fylls just nu snabbt. Vi såg nyligen hur lagren ökade med den högsta siffran på 14 år. I och med detta ökar också kostnaderna för att lagra råolja och på sina ställen är tillgången på lagerutrymmen mycket begränsad. Vid Gulfkusten har lagren av råolja nått en ny rekordnivå, nästan 220 miljoner fat, vilket enligt EIA, Energy Information Administration, bedömer uppgå till 77 procent av den totala kapaciteten.

CME Group, som bland annat driver råvarubörser i Chicago och i New York har meddelat att bolaget kommer lansera ett nytt terminskontrakt, Gulf Coast crude-oil storage eller LOOP Crude Oil Storage. Enligt CME är det första gången som det kommer att vara möjligt att handla terminskontrakt för förvaring av råolja. Så här kommer det att fungera.

En onlineauktion

I början av varje månad, kommer en 30-minuters online-auktion att hållas genom förmedling NEO Markets Inc. I auktionen kommer LOOP LLC, Louisiana Offshore Oil Port, att sälja 7 000 terminskontrakt. Varje kontrakt ger köparen rätt, men inte skyldighet, att lagra 1 000 fat sura (sour) råolja i LOOPs Clovelly Hub i Louisiana under en månad.

När kontrakten sedan sålts på auktion kan de köpas och säljas, precis som vilken annat terminskontrakt som helst. I slutet av månaden kan den som äger kontraktet använda det underliggande lagringsutrymmet för att förvara råolja i antingen i en ovan jord lagringstank eller en underjordisk grotta. Kontrakten kommer emellertid endast ge innehavaren rätten att lagra tre olika typer av sur (sour) råolja. Dessa tre råoljor kommer att vara handlingsbara genom CME’s Gulf Coast sour-crude LOOP Gulf Coast Sour Crude Oil, under namnändring till LOOP Gulf Coast Sour Crude Oil LOOP Gulf Coast Sour Crude Oil.

Vilka kommer då att använda sig av oljelagringsterminer?

Initialt är sannolikt producenter, transportföretag och raffinaderier, det vill säga sådana företag som i sin verksamhet har en naturlig exponering mot de kommersiella lagringspriserna. Precis som vilket annat terminskontrakt som helst tillåter ett terminskontrakt för lagring av råolja partnerna att låsa in dessa kostnader i förväg. Det är även sannolikt att en del utländska företag som exporterar råolja till USA som kommer att använda sig av möjligheten att handla lagringkontrakt. En stor del av den olja som levereras sjövägen levereras till Clovelly-navet, tillsammans med olja från Texas och den produktionen som sker offshore i Mexikanska Golfen. Det är också sannolikt att även finansiella aktörer kommer att ansluta till handeln, men detta sker först när likviditeten och transparensen blir uppenbar.

Oljehandlarna har under många år framfört klagomål om ett terminskontrakt som fungerar som riktmärke för oljeterminer för leverans i Houston, Texas. Riktmärket amerikanska oljekontrakt är baserat i Cushing, Oklahoma, och är enligt många allt för kopplat till Gulfkustens raffinaderier. Ett problem med att lansera ett terminskontrakt för Gulfkusten har varit att det historiskt sett varit svårt för många marknadsaktörer att hantera lagringen på plats. Det nya terminskontraktet för lagring av råolja bör hantera detta problem. Det nya terminskontraktet för lagring av råolja väntas börja handlas den 29 mars 2015, givet att de amerikanska myndigheterna ger CME alla de tillstånd som behövs innan dess.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version