Nyheter

Den nordiska ETF-marknaden maj 2021

Publicerad

den

Den nordiska ETF-marknaden maj 2021 dominerades som vanligt av XACT. Under maj 2021 uppgick ETF-handeln till cirka 7,3 mdkr (10,5 mdkr i april) varav cirka 6,5 mdkr omsattes i den svenska marknaden.

Av den totala nordiska ETF-omsättningen var XACT:s marknadsandel cirka 97 procent. Av den totala börsomsättningen i Sverige i maj svarade ETF-handeln för cirka 1,27 procent vilket är en av de lägsta siffrorna vi sett.

Siffran är emellertid inte helt korrekt, den visar handeln med börshandlade fonder på de nordiska börserna, men inte hela handel. En del affärer görs fortfarande over the counter, till exempel om en institution vill göra en större affär. Vidare handlas en hel den ETFer genom de nordiska nätmäklarna och bankerna, men som istället görs på tyska Xetra.

Statistik för den nordiska ETF-marknaden för perioden: 2021-05-01 – 2021-05-31

Antal handelsdagar: 20

Fler och fler köpte XACT Bear 2 (ETF), en börshandlad fond som utvecklas väl när börsen faller. Som näst största börshandlade fond ser vi XACT OMXS30 (UCITS ETF), som alltid finns med högt på listan. Denna ETF ger en bra exponering, om inte helt perfekt mot den svenska börsen. I och med att det är möjligt att ha med denna ETF i ett månatligt, courtagefritt sparande hos Nordnet, är det sannolikt att det finns många som valt denna börshandlade fond bland dem som de månadssparar i.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version