Nyheter

Den nordiska ETF-marknaden juni 2023

Publicerad

den

Handeln på den nordiska ETF-marknaden juni 2023 till cirka 8,7 mdkr (7,0 mdkr i maj) varav cirka 7,9 mdkr omsattes i den svenska marknaden. Av den totala nordiska ETF-omsättningen var XACTs marknadsandel cirka 96,33 procent. Av den totala börsomsättningen i Sverige i juni svarade ETF-handeln för cirka 2,08 procent.

Den nordiska ETF-marknaden juni 2023

Handeln med ETFer i juni 2023

Precis som vanligt dominerade XACT den nordiska ETF-marknaden under juni 2023. Å andra sidan

Det var även samma börshandlade fonder som vanligt som stod för handeln. Den mest omsatta börshandlade fonden var Xact Bear x 2 medan XACT OMXS30 ESG (UCITS ETF) var den näst mest handlade ETFen.

Efter detta ser vi hävstångsfonden Xact Bull x 2. Xact Bull x 2 tillsammans med Xact Bear x 2 handlas frekvent, och på kort sikt, vanligt förekommande i till exempel daytrading.

På fjärdeplats finns Xact Norden Högutdelande, en ETF som oftast ingår i varenda utdelningsjägares portfölj, just för att denna börshandlade fond delar ut varje kvartal. Denna månad var skillnaden mellan tredje- och fjärdeplatsen marginella 0,01 procent.

Xact Bear ETF återfinns på femteplats, en högre placering än denna börshandlade fond normalt brukar ha.

Av de mest omsatta ETFerna på den nordiska ETF-marknaden juni 2023 var elva av de tretton mest handlade börshandlade fonder emitterade av XACT. Utöver nedanstående ETFer finns även två börshandlade fonder från Lyxor, numera Amundi samt en från isländska Landsbréf, som handlas på den nordiska marknaden.

Statistik för den nordiska ETF-marknaden

Statistik för perioden: 2023-06-01 – 2023-06-30

Antal handelsdagar: 20

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version