Nyheter

Den nordiska ETF-marknaden juli 2023

Publicerad

den

Handeln på den nordiska ETF-marknaden juli 2023 uppgick till cirka 7,9 mdkr (8,7 mdkr i maj) varav cirka 5,0 mdkr omsattes i den svenska marknaden. Av den totala nordiska ETF-omsättningen var XACTs marknadsandel cirka 66 procent. Av den totala börsomsättningen i Sverige i juli svarade ETF-handeln för cirka 1,49 procent.

Noter att det skedde något som vi sällan ser, nämligen att XACT – eller Sverige – var störst på börshandlade fonder i Norden i juli 2023. Den norska börshandlade fonden, DNB OBX, hade under förra månaden en omsättning på 2 546 170 000 kronor, motsvarande en marknadsandel om 32,35 procent. Vi har aldrig tidigare sett någon emittent ha en så hög marknadsandel, vare sig i Sverige eller i Norge. Vi är av uppfattningen att det är för att det varit en låg handel överlag på Stockholmsbörsen.

Den nordiska ETF-marknaden juli 2023

Som vanligt var det XACT som hade störst marknadsandel på den nordiska ETF-marknaden i juli 2023, men istället för att ha en marknadsdel på mer än 90 procent så var den ”endast” 65,97 procent under förra månaden. Finska Seligson & Co hade en marknadsandel om 1,68 procent, vilket faktiskt gör att detta företag hade 100 procent av den finska ETF-marknaden. Resterande andel, 32,35 procent, svarade norska DNB OBX för. DNB är, sedan XACT lagt ned sina norska ETFer, den enda aktören som är verksam i Norge.

Med undantag för DNB OBX återfinns samma börshandlade fonder som vanligt på topp tio listan. Efter DNB OBX var den näst mest omsatta börshandlade fonden var Xact Bear x 2. Efter detta ser vi hävstångsfonden Xact Bull x 2. Xact Bull x 2 tillsammans med Xact Bear x 2 handlas frekvent, och på kort sikt, vanligt förekommande i till exempel daytrading.

Den fjärde mest omsatta börshandlade fonden var den traditionella XACT OMXS30 ESG (UCITS ETF) medan Xact Norden UCITS ETF återfinns på femteplats.

På sjätteplats finns Xact Norden Högutdelande, en ETF som oftast ingår i varenda utdelningsjägares portfölj, just för att denna börshandlade fond delar ut varje kvartal.

Xact Bear ETF återfinns på sjundeplats, en lägre placering än denna börshandlade fond normalt brukar ha.

Av de mest omsatta ETFerna på den nordiska ETF-marknaden juli 2023 var elva av de tretton mest handlade börshandlade fonder emitterade av XACT. Utöver nedanstående ETFer finns även två börshandlade fonder från Lyxor, numera Amundi samt en från isländska Landsbréf, som handlas på den nordiska marknaden.

Statistik för den nordiska ETF-marknaden

Avser perioden: 2023-07-03 – 2023-07-31. Antal handelsdagar: 21

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version