Nyheter

Därför ökar investeringarna i hållbar mat

Publicerad

den

Vi är mitt i en livsmedelsrevolution. Inte bara vill vi veta mer om vad vi äter, men vi vill också veta mer om var det kommer ifrån. Det innebär även att det blivit allt hetare att investera på detta område. Ett sätt att göra detta på är genom den börshandlade fonden Rize Sustainable Future of Food UCITS ETF (FOOD).

Globala livsmedelssystem kämpar redan för att tillgodose de dietära behoven hos världens 7,8 miljarder starka befolkning. Fetma och relaterade sjukdomar ökar, och de förödande miljöeffekterna av ohållbara jordbruks- och tillverkningsprocesser har blivit mycket tydliga. Om inget förändras kommer dessa problem bara att bli värre. När allt kommer omkring är den globala befolkningen på väg att nå 10 miljarder år 2050.

Fler och fler av oss inser att världens framtid står på spel. Och idag bildas allt fler företag för att möta vår växande efterfrågan på hälsosam, prisvärd och näringsrik mat som tillverkas med miljövänliga metoder. Detta är helt meningsfullt ur ett affärsperspektiv.

Produkterna och praxis som omger hållbar mat representerar tillsammans en enorm marknadstillväxtmarknad som är här för att stanna. Att komma in på bottenvåningen gör det inte bara möjligt för företag att ge tillbaka något till jorden, men det kan också stå för att göra dem till stora multiplar av långsiktig avkastning. Vid sidan av elektrifieringen av fordon och ökningen av förnybar energi ser vi dagens livsmedelsrevolution som en av århundradets investeringsmöjligheter.

Så hur kom vi hit?

Enkelt uttryckt har konventionella livsmedelssystem inte varit i stånd att hantera den snabba befolkningstillväxten. Med så många fler människor att föda, har fokus tvingats bort från näring och mot leverans av så många kalorier som möjligt till så lite kostnad som möjligt. Denna ”skalfördelar” -metod har gett upphov till otaliga allvarliga konsekvenser.

Ta den stigande användningen av billiga fossila bränslen, mekaniserat jordbruk, kemiska gödselmedel, livsmedelsbearbetning och ohållbara förpackningsmetoder som ett exempel. Fråga alla forskare, så kommer de att berätta att alla dessa leder till otäcka processer som gödselavrinning, icke-punktföroreningar och växthusgasutsläpp som skadar lokala, regionala och till och med globala ekosystem.

Vi har också sett en oproportionerlig förändring av den globala livsmedelsproduktionen mot mindre tillväxtmarknader. Detta är vettigt för företag i första världen – arbetskraft och skatter är lägre i dessa länder medan miljöreglerna är slappare. Men bördan på den mottagande änden är hemsk. Traditionella livsmedelssystem skadas eller förstörs regelbundet och drabbar befolkningens hälsa, ekosystem och kulturer i processen.

World Resources Institute beskriver krisens omfattning väl när det står:

”Om dagens produktionsnivåer skulle förbli konstanta fram till 2050, skulle utfodring av planeten innebära att de flesta av världens kvarvarande skogar rensades, att utplåna tusentals fler arter och släppa ut tillräckliga växthusgasutsläpp för att överstiga 1,5 ° C och 2 ° C uppvärmningsmål som anges i Parisavtalet, även om utsläppen från all annan mänsklig verksamhet helt eliminerades. ”

Hälsoeffekterna ger en lika obehaglig läsning. Som du kan föreställa dig har fokus på kvantitet snarare än kvalitet drabbat kvaliteten på maten runt om i världen och orsakat en stor uppgång i relaterade sjukdomar. Ungefär 463 miljoner människor lever nu med diabetes globalt, enligt International Diabetes Federation. Denna siffra kommer att stiga till nästan 700 miljoner år 2045.

Men saker och ting förändras

De senaste åren har ett markant, globalt skifte från konventionella livsmedelssystem och mot hållbara livsmedelssystem uppstått, både i företag och befolkningar. Dessa är nu centrala för många, om inte alla, av de 17 medlemmarna i FN: s mål för hållbar utveckling.

Hållbara matsystem gör i stort sett vad det säger på burken: de ger hälsosam mat till människor samtidigt som de skyddar och förbättrar de miljö-, ekonomiska och sociala nätverk som omger mat. Detta täcker allt från utveckling av mer hållbara livsmedelsdistributionssystem, skapande av hållbara dieter och minskning av matsvinn.

Företag som är anpassade till dessa mål presenterar den perfekta blandningen av stor tillväxtpotential och ansvarsfull drift. Att få exponering för vad vi ser som en en-i-en-generation, hållbar investeringsmöjlighet bör ses som ett måste.

Det finns flera undersektorer för att få denna exponering, såsom växtbaserade och ekologiska livsmedel, livsmedelssäkerhet och testning, precisionsjordbruk och jordbruksvetenskap, landbaserad vattenbruk och hållbar förpackning. De kan alla verka lite ”futuristiska”, men gilla det eller inte, den hållbara livsmedelsrevolutionen är här för att stanna och de långsiktiga effekterna för vår hälsa och miljön tas helt klart mycket seriöst av många nationer över hela världen.

Det är mycket troligt att det också är hälsosamt för våra investeringsutsikter och det kan mycket väl vara nyckeln till att låsa upp för stor avkastning när hållbara livsmedelssystem börjar dominera världen. Rize Sustainable Future of Food UCITS ETF (FOOD) ger exponering mot hållbara livsmedelssystem.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version