Nyheter

Därför har den turkiska liran haft ett tufft år

Publicerad

den

iShares MSCI Turkey ETF (NasdaqGM: TUR), en turkisk landspecifik börshandlad fond har varit bland de sämsta i år, eftersom den turkiska ekonomin brottas med en försvagad valuta och en hög inflation. iShares MSCI Turkey ETF (NasdaqGM: TUR) har minskat med 16,77% jämfört med året innan. Under tiden har den amerikanska dollarn stigit med 16,8 procent mot den turkiska liran hittills i år.

Den turkiska liran har slagit när investerare försöker bedöma huruvida landets centralbank kommer att följa presidentens krav på att sänka räntorna, vilket ytterligare skulle dra ner valutan, rapporterar Wall Street Journal.

Samtidigt är Turkiets ekonomi bland de mest utsatta för förändringar från den amerikanska centralbankens penningpolitik, eftersom en starkare USD skulle göra det svårare för Turkiet att betala utländsk valuta. Fed har redan signalerat att det skulle höja referensräntorna med en tidigare än väntat sent 2023.

Ett steg mot en stramare politik i USA ”skulle vara en enorm negativ överraskning för marknaderna och mycket negativ för tillväxtmarknadstillgångar”, berättade Daniel Wood, en portföljförvaltare på William Blair Investment Management, WSJ. ”Turkiet skulle troligen lida oproportionerligt med tanke på sitt beroende av starka riskuppfattningar från internationella investerare.”

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har uppmanat den turkiska centralbanken att sänka räntorna i ett försök att stödja ekonomin. Presidenten har redan sparkat tre centralbankschefer på under två år.

Medan Turkiet har att göra med stigande inflation förväntar sig investerare redan att inflationen kommer att stiga globalt i år på grund av flaskhalsar på utbudssidan och större efterfrågan på varor och tjänster med ekonomier som öppnar igen.

”Centralbankers karriär är inte beroende av räntenivån i de flesta tillväxtmarknadsländer, så det blir svårare för Turkiet att hålla sig mer konkurrenskraftigt för kapitalflöden”, säger Erik Meyersson, seniorekonom vid Handelsbanken, WSJ. ”Just nu är positiva nyheter för den globala ekonomin i termer av högre räntor inte goda nyheter för Turkiet.”

Handla TUR ETF

iShares MSCI Turkey ETF (NasdaqGS: TUR) är en amerikansk ETF som finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i denna börshandlade fond. Till IGs ETF Screener.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version