Nyheter

Dags att tala om Thailand

Publicerad

den

iShares MSCI Thailand Capped ETF (NYSEArca: THD) har stigit med nästan sex procent sedan årets början, mätt i USD. Vissa marknadsobservatörer är oroade över den ekonomiska tillväxten i det som en gång var en av Sydostasiens stabilaste ekonomier. Thailand är den näst största ekonomin i Sydostasien efter Indonesien. Låt oss tala om Thailand och landets ekonomiska förutsättningar.

En stark valuta är en del av styrkan med Thailand, en viktig punkt när det gäller att överväga THD. Denna börshandlade fond är inte valutahedgad, vilket innebär att investerarna vill se den thailändska bathen stärkas mot dollarn. Thailands ekonomi och inkomster har historiskt expanderat snabbare och förblev stabilare under de tre gånger militärledda regeringen, jämfört med de nio civila.

BNP steg med 3,8 procent

Thailands bruttonationalprodukt ökade med 3,8 procent förra året, den snabbaste ökningen sedan 2012. I år beräknas den falla något, till 3,7 procent och till 3,6 under 2019 enligt en undersökning som nyhetsbyrån Bloomberg gjort. En gång prisades Thailand i Sydostasien för sin ekonomiska styrka, nu ligger Thailands tillväxt under den hos ekonomier som Vietnam och Filippinerna som utökar mer än 6 procent, säger Bloomberg.

Mer än 400 MUSD under förvaltning

THD har i dag cirka 420 MUSD under förvaltning. Denna ETF replikerar utvecklingen för MSCI Thailand IMI 25/50 Index och äger 125 olika aktier. THD har allokerat cirka 20 procent av sitt kapital till finanssektorn, och 19,7 procent till energisektorn. Industri-, konsument- och materialsektorerna svarar tillsammans för 31 procent av denna börshandlade fonds vikt.

Thailands expansion har minskat detta årtionde, i genomsnitt 3 procent till 2016 jämfört med 4,6 procent under de 10 åren fram till 2010. Statsminister Prayuth Chan Ocha ökar utgifterna till en rekordnivå under räkenskapsåret 2018, som inleddes i oktober samtidigt som man påskyndade en infrastrukturplan om 46 miljarder dollar, inklusive ett höghastighetståg med Kina och masstrafiklinjer i Bangkok för att öka tillväxten.

THD har en treårig standardavvikelse på 13,25%, vilket placerar den i den nedre delen av de börshandlade fonderna som placerar i tillväxtmarknaderna. Denna ETF har dessutom en direktavkastning om cirka två (2) procent.

Militären, som har makten sedan en kupp 2014, sa att den förbereder allmänna val i november, även om tvivel kvarstår om detta verkligen kommer att ske. Thailands centralbank har hållit sin referensränta nära rekordlåga 1,5 procent sedan 2015 och de flesta ekonomer förutspår ingen förändring fram till 2018, även om vissa förutser en ökning, säger Bloomberg.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version