Nyheter

Chowderregeln | Hur beräkna Chowder-värde

Publicerad

den

Chowderregeln är en heuristisk metod för att hitta aktier med hög totalavkastning för din utdelningstillväxtportfölj. En kort definition av Chowder-regeln är nedan:

Chowderregeln är ett regelbaserat system som används för att identifiera utdelningstillväxtaktier med stark totalavkastningspotential genom att kombinera direktavkastning och utdelningstillväxt.

Chowder-numret härleds från tillämpningen av Chowderregeln. Chowdervärdet beräknas som en akties aktuella direktavkastning plus dess 5-åriga utdelningstillväxttakt. Chowderregeln tillämpas på olika sätt på olika aktier. Kriterierna och reglerna är nedan:

Regel 1: Om aktien har en direktavkastning som är större än 3 procent, måste dess Chowder värde vara större än 12 procent.

Regel 2: Om en aktie har en direktavkastning på mindre än 3 procent, måste dess Chowder vara vara större än 15 procent.

Regel 3: Om en aktie är en utilities måste dess 5-åriga utdelningstillväxt plus dess direktavkastning vara större än 8 procent.

Detta betyder att vad som går som en ”bra” Chowder Number-poäng beror på en akties aktuella utdelningsavkastning (om den är över eller under 3 procent) och sektorn den är i (om det är ett verktyg eller inte).

Regler baserade på intelligenta investeringskoncept

Chowderregeln kombinerar 2 intelligenta investeringskoncept:

  • Förväntad total avkastningsinvestering
  • Säkerhetsmarginal

Investering med förväntad totalavkastning är en strategi där investerare letar efter företag med den högsta förväntade sammansatta årliga tillväxttakten. Den förväntade sammansatta årliga tillväxttakten uppskattas som direktavkastning plus förväntad tillväxt per aktie plus årliga värderingsförändringar. Med andra ord tar totalavkastningsinvesteringar hänsyn till de enda 3 källorna till aktiemarknadsavkastning:

  • Utdelningar
  • Tillväxt per aktie
  • Värdering multipla höjningar

Konceptet Margin of Safety” populariserades av Warren Buffetts mentor (och värdeinvesteringspionjär) Benjamin Graham.

Benjamin Graham krävde en säkerhetsmarginal i sina investeringar. Om han trodde att det verkliga värdet av en aktie var 100 dollar, var han inte villig att betala 100 dollar för det. Graham krävde vanligtvis en säkerhetsmarginal på 33 procent. I 100 dollars-exemplet skulle Graham bara betala 67 dollar för aktien.

Genom att kombinera säkerhetsmarginalprincipen med aktierna i företag som handlas under likvidationsvärdet tillät Graham att öka sin förmögenhet med cirka 20 procent per år i decennier.

Målet med Chowderregeln

Målet med Chowderregeln är att skapa en långsiktig sammansatt årlig tillväxttakt på över 8 procent.

Chowderregeln tillämpar bådeMargin of Safety” och ”Total Return”-tänkande för att uppnå detta mål.

För aktier med en direktavkastning över 3 procent används en 33 procent säkerhetsmarginal. Istället för att hoppas att allt går smidigt med en aktie med en beräknad CAGR på 8 procent, investera i aktier med en beräknad CAGR på 12 procent och ge dig själv en 33 procent säkerhetsmarginal.

Säkerhetsmarginalen utökas för snabbväxande utdelningsaktier med låg avkastning. Om en aktie har en direktavkastning under 3 procent utökas den förväntade CAGR som krävs från 12 procent till 15 procent. Detta ger dig en säkerhetsmarginal på 47 procent. Intuitionen bakom detta är att snabbväxande aktier sannolikt kommer att ha sin tillväxt långsam vid någon framtida punkt, så en högre säkerhetsmarginal krävs.

Nyttoaktier, så kallade utilities, har vanligtvis hög avkastning och låg tillväxttakt. De är mycket reglerade och har vanligtvis regionala konkurrensfördelar från starka inträdeshinder. Som ett resultat tas säkerhetsmarginalen på allmännyttiga lager bort med hjälp av Chowderregeln. Utility-aktier behöver bara ha en förväntad totalavkastning på 8 procent för att klara Chowderregeln.

Innan du tillämpar Chowderregeln bör du hitta högkvalitativa företag med utmärkta ledningar som är värda att hålla på lång sikt. Chowderregeln träder i kraft först efter att du har identifierat ett företag som du vill köpa och behålla. Chowderregeln är det sista steget för att avgöra om företaget är prissatt att köpa eller inte.

Förbättring av Chowderregeln

Chowderregeln är intuitivt vettig.

Det enda problemet vi har med Chowderregeln är hur opålitligt det är att använda 5-års utdelningstillväxt för att projicera tillväxt.

Utdelningstillväxten är föremål för förändringar i utdelningsgraden. Ta följande exempel:

  • En akties vinst per aktie faller från 10,00 USD till 5,00 USD på 5 år
  • Aktien höjer sin utdelning från 1,00 USD per aktie till 3,00 USD per aktie på 5 år

Har aktien verkligen en fantastisk 20%+ tillväxttakt? Nej; den underliggande verksamheten är sannolikt på nedgång. Utdelningstillväxttakten visar en enorm tillväxt, men denna tillväxt är inte hållbar. Det beror på att utbetalningsgraden har ökat från 10 % till 60 % på 5 år. Det är därifrån den illusoriska tillväxten kommer.

Vinst per aktie-tillväxt är vanligtvis att föredra framför utdelningstillväxt som en indikator på underliggande affärstillväxt per aktie.

Siffror för vinst per aktie är långt ifrån idiotsäkra. De är beroende av vinstmarginaler. Vinstmarginaler innebär vanligtvis att de återgår under långa tidsperioder och kan orättvist sneda (antingen upp eller ner) ett företags verkliga underliggande affärstillväxt.

Vi föredrar att använda en rimlig uppskattning av framtida tillväxt som är baserad på historisk tillväxt av vinst per aktie, ledningens förväntningar på tillväxt framöver och vår egen analys av framtida tillväxtpotential.

Att uppskatta framtida tillväxt sätter mänsklig fördom i investeringsbeslutet. Det eliminerar också fel från redovisningsmässiga oegentligheter eller engångsvinster (eller utdelningar) toppar eller nedgångar. Målet med att uppskatta framtida tillväxt är att vara rimlig och försiktig, inte att vara stel.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version