Nyheter

Centralbanker runt om i världen ökar andelen guld i sina reserver

Publicerad

den

Under det senaste decenniet har centralbankerna ökar andelen guld i sina reserver med mer än 4 500 ton. Detta medför att de dessutom påskyndar sitt oberoende från den amerikanska dollarn.

Centralbanker runt om i världen ökar andelen guld som de har i sina reserver, vilket tog den totala summan 2021 till en 31-årig högsta nivå, enligt analytiker tillfrågade av den japanska tidningen Nikkei Asia.

Under det senaste decenniet har centralbanker ökat sina reserver av ädelmetallen med mer än 4 500 ton, enligt uppgifter från World Gold Council, en internationell guldindustriforskningsorganisation. I september uppgick reserverna till cirka 36 000 ton, den största mängden sedan 1990 och 15 procent mer än ett decennium tidigare.

Centralbankernas guldinnehav började öka runt år 2009. Fram till dess brukade centralbanker och andra offentliga institutioner sälja guld för att öka innehavet av tillgångar denominerade i US-dollar. Eftersom USA hade en livlig ekonomi på 1990-talet som den enda supermakten efter det kalla krigets slut, var fördelarna som genererades av tillgångar i dollar attraktiva för andra länder, säger experter.

Finanskrisen 2008 och övergången från dollarn

Men specialister påpekar att värdet på dollarn mot guld har fallit kraftigt under det senaste decenniet, eftersom storskaliga penningpolitiska lättnader har fortsatt att öka tillgången på den amerikanska valutan. Även om styrelsen för den amerikanska centralbanken Federal Reserve (FED) har gjort det klart att den kommer att avsluta sin politik för lätta pengar och har räknat med att den kommer att börja höja räntorna 2022, fortsätter flera centralbanker, särskilt i tillväxtekonomier, att satsa på guld. Detta kan anses vara något som återspeglar en global oro över den dollarbaserade monetära regimen. Under de första nio månaderna 2021 köpte Thailand cirka 90 ton av ädelmetallen, Indien 70 ton och Brasilien 60 ton.

Den globala finanskrisen 2008 orsakade ett utflöde av medel även från det nordamerikanska landets offentliga skuld, vilket orsakade ett fall i värdet på tillgångar denominerade i dollar. Förtroendet för dessa tillgångar ”vacklade”, säger marknadsanalytikern Itsuo Toyoshima.

I efterdyningarna av krisen föll de långa räntorna i USA som ett resultat av storskaliga penningpolitiska lättnader, vilket gjorde fortsatt innehav av tillgångar i amerikanska valutan mindre fördelaktigt. Centralbanker i kreditfattiga tillväxtekonomier började ”skydda sina tillgångar med guld”, säger Koichiro Kamei, finans- och ädelmetallanalytiker.

Dollarns närvaro i valutareserven minskar, i motsats till guldets tillväxt. År 2020 sjönk dollarns valutakvot till den lägsta nivån på ett kvartssekel.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version