Nyheter

Cathie Wood har miljarder i Tesla men ARKK har problem med ESG

Publicerad

den

Ark Investment Management är känt för sin enorma satsning på världens hetaste elbilstillverkare, Tesla. Hennes fonder har i dag innehav för miljarder i Tesla. Men det har inte varit tillräckligt för att sätta Cathie Woods medel högst upp på miljö-, social- och styrningsstandarder.

Hennes aktivt förvaltade börshandlade fonder rankades under genomsnittet i en nyligen genomförd studie av Jefferies analytiker Steven DeSanctis och Eric Lockenvitz. Det är till och med då Woods flaggskepp Ark Innovation ETF med 24 miljarder dollar mer än har tredubblats under det senaste året – förstärkt av sina investeringar i Tesla Inc. Elon Musks företag är ARKKs största innehav och utgör för närvarande 10,5% av fonden, enligt uppgifter sammanställda av Bloomberg .

Innovativ tillväxt

”Wood är inte ESG-fokuserad, fonderna är inte specifikt ESG och poängen visar dig det”, sa DeSanctis i en telefonintervju. ”De handlar om innovativ tillväxt. Kanske är det andra sättet att titta på att innovativ tillväxt inte nödvändigtvis sammanfaller med de bästa ESG-rankningarna. ”

Eftersom Ark Invests fonder gör relativt koncentrerade satsningar – jämfört med andra ETF:er som inkluderar fler företag – kan ett fåtal företag med lägre ESG-poäng dra ner hela fonden. Dessutom finns det inte alltid tillräckligt med data för att få nya företag, sa DeSanctis. Cirka 80% av aktierna i ARKK har poäng, jämfört med 99,8% för det bredare S&P 500-indexet, visar Jefferies-studien.

ESG är fortfarande vilda västern”, säger Mike Bailey, analyschef på FBB Capital Partners. ”Många gånger, om det finns en mycket kort track-record, finns det inte tillräckligt mycket data för att kvantifiera något.”

ARKK hade stigit med så mycket som 26% i år innan de raderade sina 2021-vinster tidigare denna månad, eftersom en kraftig ökning av obligationsräntorna ledde till oro över dyra marknadsområden. Fondens popularitet visar fortfarande inga tecken på att avta. Det har tagit in 7,1 miljarder dollar sedan slutet av 2020 – med ett inflöde på cirka 1,7 miljarder dollar bara den här månaden.

”De flesta investerare är mer intresserade av att tjäna pengar, rätt eller fel, än för dessa ESG-poäng”, säger Barry James, portföljförvaltare på James Investment Research.

Handla ARKK ETF

ARK Innovation ETF (NYSEArca: ARKK) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i ARK Innovation ETF (NYSEArca: ARKK).

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version