Nyheter

BTC ETF ger exponering mot företag på kryptomarknaden

Publicerad

den

Melanion BTC Equities Universe UCITS ETF (BTC ETF) har som mål för investeringsförvaltningen att så nära som möjligt replikera resultatet för Melanion Bitcoin Exposure Index (”Indexet”) oavsett dess resultat, positivt eller negativt. Indexet för denna passiva förvaltning beräknas med återinvesterade nettoutdelningar (utdelningar netto efter skatt som betalas av aktierna som utgör indexet ingår i beräkningen av indexet).

Mål och investeringspolicy

• Målet med denna fond är att så nära som möjligt följa utvecklingen av Melanion Bitcoin Exposure Index (”Index”) oavsett dess trend, positiv eller negativ. Indexet för denna passiva förvaltning är beräknad nettoutdelning återinvesterad (utdelningen efter skatt som betalas av indexbeståndsdelar ingår i indexavkastningen). Den är denominerad i USD. Du exponeras för växelkursen mellan valutorna i andelarna som utgör indexet och fondens valuta med återinvesterade nettoutdelningar. Fonden kommer att uppnå sitt förvaltningsmål via en fysisk replikeringsmetod, det vill säga genom att investera i en korg av aktier som representerar indexets beståndsdelar.

• Indexet är ett aktieindex som administreras av BITA, beräknat av BITA och baserat på en modell designad av Melanion Capital. Indexet består av upp till högst 30 värdepapper med börsvärden större än 100 MUSD noterade på europeiska och amerikanska marknader, företag som verkar inom segmenten ”Crypto” kapitalförvaltning och handel, ”Crypto” bank och tjänster, ”Crypto Mining” och Blockchain-teknologi, eller de företag som har kryptovaluta på sina balansräkningar.

• Valet och viktningen av komponenterna i Indexet görs på basis av grundläggande och kvantitativa filter som anges i indexmetodikguiden.

• En uttömmande beskrivning och den fullständiga metoden för att konstruera indexet finns på BITAs webbplats.

• Ledningen strävar efter att uppnå lägsta möjliga skillnad mellan utvecklingen av fondens substansvärde och indexets. Målet för maximal ”ex-post tracking error” mellan förändringar i fondens substansvärde och indexet är 2 %. Om ”ex-post tracking error trots allt var högre än 2 %, skulle målet ändå vara att ligga kvar på en nivå under 15 % av indexets volatilitet.

Utdelningspolicy: Fondens utdelningsbara belopp (om tillämpligt) kommer inte att delas ut till andelsägarna utan återinvesteras.

Fonden spårar Melanion Bitcoin Exposure Index, som, enligt dess skapare, har upp till 90 % korrelation med priset på bitcoin. Indexet designades internt av Melanion och administreras av Tysklands indexerande fintech BITA.

Metoden som ligger till grund för det syftar till att överbrygga gapet mellan aktier och bitcoin genom att fånga resultatet för ett utvalt universum av företag noterade på reglerade amerikanska, kanadensiska och europeiska börser som uppvisar den högsta korrelationen och intäktsexponeringen mot bitcoin.

För att vara berättigad till inkludering måste ett företag antingen hämta minst 50 % av sina intäkter från kryptotillgångsförvaltning och handel, kryptobank och tillhörande tjänster, kryptogruvdrift och tillhandahållande av kryptomininghårdvara eller blockkedjeteknik, eller alternativt måste inneha kryptovalutatillgångar på sin balansräkning, antingen som kontanter och fordringar eller som investeringstillgångar, på minst 10 miljoner dollar.

Indexbeståndsdelar viktas enligt deras betakoefficient med bitcoin, begränsat baserat på likviditet, och ombalanseras och rekonstitueras på kvartalsbasis. Antalet beståndsdelar i indexet är begränsat till 30.

Beta-koefficienter beräknas som kovariansen mellan den ingående veckoavkastningen och den veckovisa avkastningen för bitcoin dividerat med variansen av den veckovisa avkastningen för bitcoin.

ETF har en total kostnadskvot på 0,75 %.

Handla BTC ETF

Melanion BTC Equities Universe UCITS ETF (BTC ETF)är en europeisk börshandlad fondsom handlas på Euronext Paris.

Euronext Paris är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Euronext ParisUSDBTC

Största innehav

InnehavVikt %
Argo Blockchain PLC11.23%
Bit Digital Inc.6.49%
Marathon Digital Holdings Inc6.26%
Riot Blockchain Inc5.77%
BIT Mining5.20%
Galaxy Digital holdings4.74%
Bitfarms Ltd4.78%
Hut 8 Mining Corp4.68%
Canaan Inc4.67%
HIVE Blockchain Technologies4.42%

Innehav kan komma att förändras

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version