Nyheter

Bryssel driver på ännu större transparens för ETF-handel

Publicerad

den

Bryssel ska lägga fram förslag för att skapa en större transparens och minska kostnaderna för marknadsdata eftersom det syftar till att öka konkurrenskraften för EU:s ETF-industri.

Tilman Lüder, chef för EU:s värdepappersmarknadsenhet, sade att Bryssel för närvarande diskuterade med dataleverantörer om att utveckla ett konsoliderat band. Lüder, som talade vid FT Live ETF European Leaders Forum förra veckan, sa att kommissionen nu hoppas att en betaversion av det konsoliderade bandet kommer att finnas tillgängligt på marknaden 2023.

Ett konsoliderat band är ett elektroniskt system där dataflöden från olika börser sammanförs för att skapa en sammanfattning över alla marknader. Politiska beslutsfattare tror att brister i tillgängligheten, kvaliteten och konsekvensen av EU: s handelsdata hindrar investerarnas deltagande i detaljhandeln, ett huvudmål för projektet för kapitalmarknadsunionen och lämnar Europas ETF-industri efter USA.

”Det är troligtvis ett konsortium som tillhandahåller detta. Du behöver någon form av samförstånd om att data bidragsgivarna bidrar med data till leverantören och leverantören sedan tillhandahåller den till slutanvändare, säger Lüder.

Skall öka ETF-marknadens övergripande synlighet

Enligt Lüder kan detta öka ETF-industrins konkurrenskraft genom att ”öka ETF-marknadens övergripande synlighet och ETF-produkternas totala attraktivitet för en bredare investerarbas”, vilket skulle göra det möjligt för fler leverantörer att komma in i branschen och erbjuda ett bredare utbud av produkter.

Även om skapandet av ett band har varit ett långvarigt mål för beslutsfattare, har dataleverantörer klagat över att projektet saknar ett kommersiellt incitament och säger att aggregering av data från över 200 handelsplatser som verkar i Europa skulle utgöra allvarliga operativa utmaningar.

Lüder sa att kommissionen avsåg att strukturera sitt lagstiftningsförslag om ett konsoliderat band, som sannolikt kommer att publiceras under hösten, så att bandet ”faktiskt kan generera intäkter och att intäkterna måste återbetalas till dataförmedlarna”.

Det faktum att Frankrike kommer att inneha ordförandeskapet för Europeiska rådet under första halvan av 2022 kommer sannolikt att fylla på utvecklingen av bandet.

Ett konsoliderat band kan också öka Ucits ETF:s attraktionskraft för investerare i Asien och Latinamerika som för närvarande väljer amerikanska verktyg eftersom marknaden är ”mycket större och mer transparent”, enligt Cupelli. ”Om vi får ett konsoliderat band i Europa skulle de större investerarna kunna migrera till Ucits ETF, sa han.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version