Nyheter

Brasiliens kreditbetyg allt lägre

Publicerad

den

Brasiliens kreditbetyg allt lägre och i veckan fick världens finansmarknader se hur Brasiliens kreditbetyg hamnade allt längre in i skräpterritoriet när kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor sänkte det brasilianska kreditbetyget till BB från tidigare BB+. Sänkningen är ett steg, men utsikterna för Brasilien är negativa vilket skulle kunna indikera ytterligare sänkningar av landets kreditbetyg i framtiden. Sänkningen sker efter att Standard & Poor gjort bedömningen att de politiska och ekonomiska utmaningar Brasilien står inför är betydande.

Standard & Poor förväntar sig en mer utdragen anpassningsprocess med en långsammare korrigering i Brasiliens finanspolitik, samt ytterligare ett år av branta ekonomisk nedgång.

Den värsta lågkonjunkturen på mer än ett sekel

Brasilien befinner sig i den värsta lågkonjunkturen på mer än ett sekel efter det att råvarupriserna har rasat i mer än fem år och en avmattning i Kina, landets största handelspartner, lett till en minskad export av allt inklusive olja, järnmalm och sojabönor.

Den brasilianska valutan, realen, har rast med nästan 30 procent mot den amerikanska dollarn under det senaste året, vilket är det sämsta resultatet av alla större valutor. Fallet eskalerade efter det att Brasilien förlorade sitt kreditbetyg i september 2015 efter det att ett rekordstort budgetunderskott och en politisk oro försvårade ansträngningarna att genomföra skattemässiga justeringar.

Även kreditratinginstitutet Fitch Ratings sänkte Brasiliens kreditbetyg i december 2015 och har likaledes negativa utsikter för den brasilianska ekonomin. I december sänkte Moodys Investors Service landets kreditbetyg till Baa3 rating, den sista nivån investment grade, men sade att Brasiliens kreditbetyg är under översyn för en sänkning.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version