Nyheter

Börshandlade fonder som en investeringsstrategi

Publicerad

den

ETFer, börshandlade fonder eller exchange traded funds är olika namn på fonder som handlas på börsen och försöker att replikera ett visst marknadsindex, en viss valuta eller råvara. Det finns ETFer för aktier, obligationer, valutor och råvaror. Börshandlade fonder finns avsett vad du handlar. Det är en investeringsstrategi.

Ett marknadsindex, också känt som det underliggande indexet representerar den genomsnittliga utvecklingen av ett urval av tillgångar, ett exempel på ett marknadsindex är OMX Stockholm 30, DAX30 eller Nasdaq-100 men det kan också vara mer snävt. Det är inte heller ovanligt att indexet tagits fram enkom för detta ändamål. Det är en typ av en investeringsstrategi.

Hur kan de göra det?

Grupper av värdepapper samlas i en korg där summan av varje enskilt värdepper i fonden är viktad efter dess storlek i det index fonden avser att replikera. Det finns både kapitalviktade och likaviktade index.

Fördelar med börshandlade fonder

Flexibilitet – börshandlade fonder kan ge exponeringar som passar både som kärnan i din portfölj som för taktiska investeringar.Det kan till exempel vara frågan om en ETF för Nasdaq, OMX eller ett världsindex som kompletteras med en tematisk börshandlad fond som ger en exponering som skall ge portföljen ett alfa.

Kostnad – börshandlade fonder har ofta lägre årliga avgifter än aktivt förvaltade fonder.

Diversifiering – börshandlade fonder erbjuder investerare en spridning av risken genom att fonden placerar i många olika värdepapper. På detta sätt har en ETF en bred exponering mot underliggande värdepapper.

Transparens – börshandlade fonder visar alla värdepapper i fonden så att du vet exakt vad du äger. Det finns ett par typer av undantag, så kallade ANTs. Det är en investeringsstrategi som skiljer sig något från traditionella ETFer.

Likviditet – börshandlade fonder handlas på publika aktiebörser och kan köpas eller säljas när som helst under börsens öppettider.

Tillgänglighet – börshandlade fonder ger investerare omedelbar tillgång till internationella marknader.

Nackdelar med börshandlade fonder

Det är väldigt osannolikt att börshandlade fonder ger bättre avkastning än sina jämförelseindex. Eftersom ETFernas innehav speglar innehaven i ett jämförelseindex är det extremt osannolikt att avkastningen kommer bli högre än jämförelseindexets avkastning. Detta gäller särskilt efter som det sedan tillkommer kostnader, förvaltningsavgifter för ETFen. Dessa är i allmänhet låga, men det skall likväl dras från. Det finns emellertid undantag, till exempel börshandlade fonder som lånar ut sina innehav till blankare eller så kallade smart beta fonder.

Med börshandlade fonder innebär att du kan

Investera i en enda börshandlad fond som en kärnexponering för att komplettera din portfölj.Exponera dig mot en utvald region, råvara eller tillgångsklasslag.Bygga en portfölj av börshandlade fonder till en lägre total kostnad än med aktivt förvaltade fonder.Bygga en stabil grund för din portfölj som frigör kapital till andra aktiva investeringar.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version