Nyheter

Börshandlade fonder och vad de spårar

Publicerad

den

En introduktion till Börshandlade fonder och vad de spårar. Är du osäker på vilken ETF du ska investera i givet den underliggande tillgången eller industrin du är intresserad av? Den här guiden introducerar några av de ledande ETFerna fördelat på marknadskategori.

Innan du dyker in för att upptäcka de bästa ETFerna, är det bra att vet vad börshandlade fonder är och vad som gör dem till intressanta investeringar.

Vad är en ETF?

En börshandlad fond (ETF) är en investeringsfond som spårar ett index, en specifik tillgång eller en korg med tillgångar. Inklusive aktier, obligationer, valutor, fastigheter och råvaror. Eftersom ETFer kan täcka ett brett utbud av tillgångar, erbjuder de investerare diversifiering inom en enda investering.

När du köper ETF andelar köper du aktier i en portfölj som spårar avkastningen och resultatet av dess underliggande tillgångar. Liksom aktier kan ETF köpas på margin och säljs kort. Priserna fluktuerar under varje handelssession då aktier köps och säljs på de olika börserna

På vissa sätt kan ETF: er vara jämförbara med fonder – båda innebär en pool av tillgångar. Men dessa två typer av medel fungerar ganska annorlunda. Till skillnad från en fond som har sitt nettotillgångsvärde (NAV) beräknat i slutet av varje handelsdag fluktuerar ETF: s priser med utbud och efterfrågan under den reguljära börshandeln. Vidare tenderar ETFer att jämfört med fonder att ha lägre driftskostnader, lägre krv på minsta investeringar och högre skatteeffektivitet.

ETF-marknadens historik

ETFer skapades ursprungligen för att spåra olika marknadsindex. Det första försöket till något som en ETF var lanseringen av Index Participation Shares, introducerad 1989. Denna syftade till att spåra S & P 500. Medan det fanns tillräckligt med investerarintresse, bestämde en federal domstol i Chicago att fonden fungerade som ett terminsavtal. Det betydde att ETF-marknaden skulle behöva vänta.

Nästa försök på den moderna ETF var lanseringen av Toronto 35 Index Participation Units (TIPs 35), introducerad av Toronto Stock Exchange (TSX) i mars 1990. Dessa var en kvittobaserad produkt som spårade TSE-35 Indexet. Produkten följdes av HIPs, en annan ETF-typ som spårade Toronto 100 Index.

År 1993 föddes den första riktiga ETFen när State Street Global Advisors introducerade SPDR S & P 500 ETF, vilket motsvarar pris- och avkastningsprestanda för S & P 500 Index. ETF lanserades med bara 6,5 miljoner dollar i tillgångar. Idag är SPY den största ETFen i världen, med nästan 300 miljarder dollar i förvaltat kapital.

Tillväxten på ETF-marknaden

Populariteten och utbudet av tillgängliga ETF har ökat enormt sedan SPY introducerades. Investerare kan nu välja bland mer än 2 300 ETF, som täcker många områden på marknaden, inklusive aktieindex, aktiemarknadssektorer, råvaror, valutor, obligationer. Det finns till och med instrument som spårar volatiliteten på aktiemarknaden. Aktuella ETF-tillgångar i USA uppgår till totalt 3,4 biljoner dollar. I jämförelse var ETF-tillgångarna $ 1,14 biljoner 2010 och bara 228 miljarder USD 2004.

Fördelar med ETFer

Lägre kostnader: Årliga förvaltningskostnader för ETF: er är vanligen väsentligt lägre än de i fonderna. ETFer är också fria från, inträdes- och uttagsavgiften som vissa fonder tar ut. Många värdepappersfonder misslyckas med att slå benchmarkindex som S & P 500. Det faktum att ETFer kan spåra dessa index billigt och effektivt belyser dock deras potentiella misslyckande för investerare. Varför betala höga avgifter för att komma in i en fond som misslyckas med att slå ett index som S & P 500 när du kan köpa en ETF som effektivt spår referensindex med en mycket låg förvaltningsavgift? Slutligen erbjuder många mäklare tillgång till dussintals eller till och med hundratals provisionsfria ETF.

Olika fördelar

Diversifiering: ETF:er tillåter investerare att investera i ett brett utbud av marknader som de inte annars har haft tillgång till. Till exempel, före införandet av ETF, skulle investerare ha behövt tillgång till terminsmarknaderna för att handla råvaror som guld. Möjligheten att enkelt fördela tillgångar till ett brett utbud av marknader ger investerare bättre möjlighet att hantera sin risk mot negativa rörelser på marknaden.

Mångsidighet: ETFs handlas hela dagen på samma sätt som aktier, med sina priser fluktuerade med utbud och efterfrågan på marknaden. Investerare kan sälja börshandlade fonder-kort och använda alla de olika ordertyperna som används för att komma in och ut ur marknaden. ETFer har normalt samma provisioner som aktier och kan handlas på marginal. Dessutom är hindren för tillträde låga, eftersom en investerare kan köpa så få som en andel i en ETF.

Transparens: Till skillnad från fonder är innehav av en indexerad ETF lätt synliga, antingen i deras prospekt eller på leverantörens hemsida. Du vet alltid vad du äger. Medan fonder bara behöver rapportera sina portföljer kvartalsvis eller halvårsvis måste alla aktiva förvaltade ETF: er genom lag offentliggöra sina fullständiga portföljer varje dag. Aktiv förvaltning hänvisar till användningen av ett diskretionärt element, där ledningen aktivt bestämmer vilka tillgångar som ska inkluderas i en fond.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version