Nyheter

Börshandlade fonder för värdeaktier kan bli vinnare 2018

Publicerad

den

Så kallade värdeaktier har utvecklats sämre än tillväxtaktier under 2017, men när det gäller börshandlade fonder så har investerarna förblivit värdefonderna trogna. Faktum är att under de senaste veckorna har vi sett stora inflöden till de ETFer som satsar på värdeaktier. Detta kan indikera att börshandlade fonder för värdeaktier kan bli vinnare 2018, eller i alla fall att investerarna tror detta. Börshandlade fonder för värdeaktier investerar ofta i aktier i företag som handlas till ett lägre pris relativt fundamenta, till exempel utdelningsökningar, försäljningsökningar. De anses oftast vara undervärderade av så kallade värdeinvesterare.

Tillväxtaktier har utvecklats bättre än värdeaktier

Sedan den så kallade Finanskrisen har tillväxtaktier har utvecklats bättre än värdeaktier. Detta är en anomali, och under snart tio år har investerarna väntat på att pendel skall slå om åt andra hållet. Det har funnits tecken på att en förändring är i antågande. I slutet av 2016 kom värdeaktier att utvecklas bättre än tillväxtaktier. Rallyt tappade emellertid snabbt fart och under större delen av 2017 har tillväxtaktierna utvecklats bättre.

Värdeinvestering är en långsiktig investeringsstrategi. Värdeaktier har historiskt sett överträffat tillväxtaktier i nästan varje marknad på lång sikt. MSCI USA Value Index har under perioden 1974 till och med september 2015 årligen utvecklats 81 punkter bättre än MSCI USA Growth Index.

Två populära ETFer

iShares MSCI USA Value Factor ETF (CBOE: VLUE) är en populär börshandlad fond för att få tillgång till värdeaktier medan Vanguard Value ETF (NYSEArca: VTV) är en av de största smarta beta-ETFerna i samma segment. Faktum är att flera av de största smarta beta-ETFerna är värdefonder.

VTV spårar CRSP US Large Cap Value Index och är en av de mest följda värde-ETFerna. CRSP inkluderar försäljnings/pris- och historiskt resultat- och prisförhållande samt tolvmånadersprognoser för vinst/pris och utdelningsavkastning för att bilda dess värdeindex.

Gapet håller på att stängas

Värdegapet mellan Russell 1000 tillväxt och värdeindex håller också på att stängas. Tillväxtaktierna handlas med sju procents rabatt i förhållande till värdeaktierna, baserat på historiska medelvärden sedan 1979, enligt Bank of America Merrill Lynch Equity och Quant Strategist Savita Subramanian. För ett år sedan var tillväxtaktierna 17 procent billigare än värdeaktierna.

Värdeaktier handlar vanligtvis till lägre priser i förhållande till grundläggande värderingsåtgärder, som resultat och bokfört värde av tillgångar. Å andra sidan tenderar tillväxtinriktade aktier att rusa vid högre värderingar eftersom investerare förväntar sig den snabba tillväxten i dessa företagsåtgärder, men fler investerare blir försiktiga av för höga värderingar.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version