Nyheter

BlackRock stänger en stor Rysslandsfond som en gång innehöll 800 miljoner dollar

Publicerad

den

BlackRock Inc. kommer att påbörja en lång process för att stänga en stor Rysslandsfond, efter att det utdragna Ukraina-kriget har minskat värdet på värdepapper kopplade till regionen och lämnat deras öde i limbo.

iShares MSCI Russia ETF (ticker ERUS) kommer att börja stänga den 17 augusti och intäkterna från de få tillgångar som kan likvideras kommer att delas ut till aktieägarna, meddelade BlackRock i ett pressmeddelande på onsdagen. De flesta av fondens innehav kan för närvarande inte säljas på grund av sanktioner eller handelsstopp, så BlackRock förväntar sig att hela likvidationen av fonden kommer att ta ”en längre tid.”

ERUS är den första stora Ryssland-fokuserade ETF i USA att likvidera. Fonden hade en gång över 800 miljoner dollar vid toppen av sina tillgångar 2018, men värdet på dess innehav sjönk till ingenting i kölvattnet av Ukraina-invasionen. Ryssland-fokuserade ETFer baserade i Europa, inklusive två som erbjuds av BlackRock, hade redan börjat stänga tidigare i år.

ERUS innehar i första hand ryska stamaktier, som den ryska regeringen har hindrat utlänningar från att sälja, samt depåbevis som för närvarande är stoppade på amerikanska och brittiska börser. De få innehav som kan spridas till aktieägarna är kontanter som fonden innehar och intäkter från en penningmarknadsfond.

Penningförvaltaren förväntar sig att ERUS kommer att finnas till åtminstone den 31 december 2023, så att den kan sälja sina återstående innehav. Efter detta datum, om fonden inte kan likvidera alla sina tillgångar, kan BlackRock avsluta fonden när som helst och aktieägare skulle inte ha någon garanti för att få intäkter relaterade till ryska värdepapper och depåbevis.

”Det verkar vara ett mycket rättvist sätt att avveckla fonden”, säger Steve Sosnick, chefsstrateg på Interactive Brokers. ”De kommer att distribuera vad de kan nu och lämna möjligheten öppen att någon gång under det kommande och ett halvt året, om det finns en möjlighet för dem att faktiskt realisera något värde från sina innehav, kommer de att föra dem vidare.”

Det finansiella nedfallet från kriget i Ukraina har skapat en enorm huvudvärk för ETF-emittenter. Rysslandsfokuserade ETFer slutade handlas kort efter att kriget startade den 24 februari 2022, en första för branschen vars produkter hade fortsatt att handla under tidigare geopolitiska kriser. Medan vissa emittenter har genomfört frivilliga avskrivningar av fondförvaltningsavgifter som de tar ut från investerare, tär emittenter fortfarande på kostnader för att behålla fonderna, vilket inkluderar att betala bankavgifter för att hantera ryska depåbevis.

Situationen har också skapat förödelse för många ETF-investerare, med vissa optionshandlare som inte kan ta ut pengar och blankare betalar låneavgifter på obestämd tid.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version