Nyheter

Blackrock förväntar sig att ETF-sektorn översvämmas av nytt kapital

Publicerad

den

BlackRock förväntar sig att ETF-sektorn översvämmas av nytt kapital från försäkringsbolag efter nya ETF-förordningar. Försäkringsbolagen skall tillåtas göra sina värdeberäkningar med hjälp av fondens verkliga värde, en potentiellt mer flyktig åtgärd. Tidigare skulle de ETFerna normalt ha värderats utifrån vad fonderna kostar. BlackRock Inc förväntar sig att 300 miljarder dollar i nya pengar från försäkringsbolag kommer att söka sig till den redan blomstrande ET-marknaden under de närmaste fem åren. Detta beror på regulatoriska förändringar rörande värderingar av vissa obligationsinnehav.

Kräver en beräkning av det systematiska värdet

De nya reglerna gör det möjligt för försäkringsföretagen att slippa problem med volatiliteten på en fonds verkliga värde. Detta förutsätter att de är beredda att göra arbetet med att beräkna det systematiska värdet. Flera förvaltare säger att den nya bokföringsmetoden skulle hjälpa dem att lättare uppfylla sina egna risk- och kapitalkrav.

BlackRock, världens största kapitalförvaltare och den största ETF-leverantören, är angelägen om att få sina börshandlade fonder användas oftare och av fler investerare. Företaget hjälpte till att utforma de nya redovisningsmetoderna under NAIC: s fyraåriga process för att omformulera sina regler.

Försäkringsbolagen en viktig målgrupp

Försäkringsbolagen har varit ett viktigt mål för BlackRocks tillväxtstrategi eftersom de investerar miljarder i obligationer som har blivit svårare att handla, till låg kostnad, för mindre investerare.

USA-baserade obligationer ETFer lockade rekordinflöden förra kvartalet, enligt Morningstar Inc. Enligt dessa uppgifter skall BlackRocks iShares varit mottagare av cirka 40 procent av det nya kapitalet. Försäkringsgivare som vill att ETFer ska kunna bli berättigade till den nya systematiska värdebehandlingen måste utse dem senast i slutet av året.

En arbetsgrupp för National Association of Insurance Commissioners ändrade i april kraven på hur försäkringsgivare kan redovisa obligations-ETFer i redovisningssyfte. En grupp av ETF som redan har identifierats av NAIC kan kvalificera sig för en mer gynnsam bokföringsbehandling liknande den som beviljats obligationer om de uppfyller vissa krav. I vissa fall kan försäkringsbolagen kunna beräkna en obligations-ETFs värde baserat på kassaflödet för de obligationer som innehas av fonden.

Att byta till en redovisningsbehandling med fokus på ”systematisk värde” är ett potentiellt stort skifte inom den konservativa världen som kapitalförvaltning hos försäkringsbolag utgör.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version