Nyheter

Är AuAg Silver Bullet Europas mest riskfyllda fond?

Publicerad

den

Trots sitt namn Silver Bullet så investerar inte denna fond i fysiskt silver. Denna aktiefond försöker istället att ha en fokuserad portfölj med 25-30 innehav och hög avkastningspotential. Förvaltarna själva kallar den för Europas mest riskfyllda fond. Silver Bullet är en branschfond med inriktning mot globala ädelmetallsgruvbolag med ett särskilt fokus på överlåtbara värdepapper vars värdeutveckling påverkas av marknadsutvecklingen för silver. Fonden har en årlig förvaltningskostnad på 1,40 procent.

AuAg Silver Bullet är en relativt nylanserad fond som erbjuder en unik exponering mot silver genom investeringar i gruvbolag. Fonden har en låg samvariation med aktier, ger exponering mot en lågt värderad ädelmetall med stor industriell efterfrågan och utgör en värdebestående tillgång i din portfölj. Med AuAg Silver Bullet erhålls en bred exponering mot vad AuAg Fonder anser vara världens mest intressanta investering de kommande tio till tjugo åren.

Silver [Ag] är en ädelmetall med hög motståndskraft mot korrosion och oxidation och har den bästa termiska och elektriska ledningsförmågan av alla metaller vilket gör den oumbärlig i vår högteknologiska och gröna värld. Det har också antibakteriella egenskaper som gör det användbart inom medicin, rening av vatten samt andra konsumentprodukter.

Ädelmetaller nådde sin tidigare All Time High under 2011 efterföljt av en björnmarknad. Under 2020 fick vi ett nytt ATH i guld, och förhållandet mellan silverpriset och guldpriset har blivit lägre. Nu är ration runt 60:1 och den naturliga förekomsten är 16:1, vilket den teoretiskt bör gå mot. Det finns i dag inga reservlager av silver vilket leder till en fysisk brist och en potentiell prisökning. Silver är ofta bara en bi-produkt för de största gruvbolagen vilket kan ge förutsättningarna till ett perfekt läge för fokuserade silvergruvbolag.

Varför kallas den för Europas mest riskfyllda fond?

Förvaltarna, AuAg Fonder, kallar fonden för Sveriges kanske mest riskfyllda då den har Riskklass 7, vilket är den högsta risknivån. Det är normalt sett bara hävstångsfonder som har denna riskklass. Fonden är att betrakta som en högriskinvestering då gruvbolagens aktier vanligtvis svänger mer än den underliggande råvaran silver. Samtidigt har uppsidan, jämfört med att köpa en direkt exponering mot metallen, också varit större.

Samtidigt ska den ses i ljuset av vad den kan bidra med i en portfölj. Genom att addera en fond med låg samvariation med dina vanliga aktiefonder sänks totalrisken. Historiskt har en exponering mot silver utvecklats väl under perioder av breda och långvariga aktiefall. Efter tio års uppgång på aktiemarknaden står vi sannolikt inför en miljö där risktillgångar kommer få svårare få det svårare att skapa avkastning. Därutöver är skyddet från obligationsinnehav inte vad de har varit mot bakgrund av rekordlåga räntor. Guld och i synnerhet silver utgör då viktiga komplement i en väldiversifierad portfölj.

Lanserar en guldfond i juni 2021

AuAg Fonder kommer under juni 2021 att lansera en guldfond, The ESG Gold Mining ETF (ESGO) som kommer att handlas på London Stock Exchange, tyska Xetra och Milanobörsen. Temat för denna börshandlade fond kommer att vara guld istället för silver, men i övrigt påminner de mycket om varandra.

Handla AuAg Silver Bullet

AuAg Silver Bullet är tillgänglig på samtliga stora fondplattformar, till exempel Fondo, Avanza, Nordnet och SAVR.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version