Nyheter

Ännu inget uppgraderingsrally på Kuwaits aktiemarknad

Publicerad

den

Kuwaitiska företag kommer att gå in i det populära riktmärket för emerging markets som sammanställts av MSCI Inc den här månaden. Men du skulle knappt veta att det tittar på det viktigaste lokala aktieindexet, som inte har lyckats arrangera den sedvanliga rallyt före en sådan höjning i status.

MSCI har meddelat att Kuwaiti-aktier som ska läggas till MSCI Emerging Markets Index som följs allmänt av fondförvaltare. Gulfstatens införande, som ursprungligen förväntades i maj, skjöts upp på grund av operativa svårigheter i samband med Coronavirusutbrottet.

Vanligtvis skyndar investerare att köpa aktier på snart uppgraderade marknader när deras väntande marknadsföring tillkännages, för en försprång på översvämningen av pengar från passiva fonder – ett fönster som vanligtvis varar ungefär ett år. Det har varit fallet i andra länder i regionen, som Qatar.

Premier Market-indexet handlas lägre än föregående år

Men Coronavirusrestriktioner, oljepriser som sjunkit sedan den globala efterfrågan sjönk och det slag som detta tillförde Kuwaits ekonomi gav en chill genom aktiemarknaden. Premier Market-indexet, en nedgång på 12% för året, handlas under den nivå som vi sett innan MSCI först meddelade sin avsikt att höja landet från sin frontier markets status.

Med tanke på osäkerheten kring återhämtningstakten för de lokala och globala ekonomierna från Covid-19, ”skulle det vara svårt att förutsäga marknadsriktningen efter MSCI EM-införandet”, säger Mr Raghu, vice VD på Marmore Mena Intelligence. ”Vinstbokning observeras ofta efter en indexuppgradering, eftersom marknaden tenderar att samlas in i övervärderat territorium efter euforin som omger indexet.”

Ytterligare ett problem är de höga värderingarna på lokala aktier. Kuwaiti-index handlas till dyrare multiplar än tillväxtmarknaderna i övrigt när man jämför priser med uppskattat resultat nästa år, vilket gör dem mindre tilltalande för aktiva investerare som inte nödvändigtvis följer index.

”De långtgående effekterna av Covid-19-pandemin har haft en väsentlig negativ inverkan på marknadens resultatutsikter”, säger Salah Shamma, investeringschef för Mellanöstern och Nordafrika vid Franklin Templeton Equity Emerging Markets Equity. ”Detta sammanföll med förhöjda värderingar när investerare positionerade sig för att marknaden skulle inkluderas i det bredare EM-indexet.”

Gynnar motståndskraftiga företag som har balansräkningar och flexibilitet att anpassa sig till den nya världen

Shamma förväntar sig att värderingarna kommer att ”avsevärt” komma från det nuvarande höga när intäkterna normaliseras 2021 och handeln med inkludering avlindas. ”Vi fortsätter att vara selektiva i Kuwait och gynnar motståndskraftiga företag som har balansräkningar och flexibilitet att anpassa sig till den nya världen efter Covid-19.”

För att vara säker, handlas Kuwait-aktier högre sedan en tidigare uppgradering av indexkompilatorn FTSE Russell tillbaka 2017 och var de bästa presterande i Gulf-samarbetsrådet i sex länder förra året. Kamco Investment Co förutspår cirka 2,9 miljarder dollar från flöden från passiva investerare efter genomförandet av kampanjen, från en initial prognos på 3,1 miljarder dollar.

”Boursa Kuwait handlar för närvarande på tidiga nivåer 2019, en period innan MSCI-uppgraderingen bekräftades”, skrev Junaid Ansari, vice president för investeringsstrategi och forskning vid Kamco, i en anteckning. ”Detta kan leda till en betydande uppgång för den totala marknaden.” Med detta sagt är Covid-19-pandemin och dess inverkan på den kuwaitiska ekonomin och företagens lönsamhet ”de viktigaste riskerna på kort sikt”, skrev han.

Kuwait ETF ”KUW8”

KMEFIC FTSE Kuwait Equity UCITS ETF “KUW8” ger en målinriktad exponering mot en framväxande marknad. I en enda fond får investerare tillgång till en varierad korg med kuwaitiska värdepapper över bolagsstorlekar och industrisektorer.

KMEFIC FTSE Kuwait Equity UCITS ETF “KUW8” handlas både på London Stock Exchange och på tyska Xetra/Deutsche Börse. Det betyder att det går att handla denna fond genom de flesta svenska nätmäklarna, till exempel Nordnet och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version