Nyheter

Amundi lanserar Europas första CAC 40 ESG ETF

Publicerad

den

Amundi kommer att lansera Europas första CAC 40 ESG ETF som erbjuder exponering mot franska large cap aktier, CAC 40 ESG ETF. Denna ETF kommer att spåra CAC 40 ESG -index som skapades av Euronext i samarbete med Vigeo Eiris, ett dotterbolag till Moody’s, i mars.

Med utgångspunkt från CAC Large 60 -indexet identifierar de 40 franska företag som gör bäst resultat ur ett ESG -perspektiv. Det utesluter också företag som är engagerade i kol, kontroversiella vapen, tobak eller står i konflikt med FN: s Global Compact Principles. Indexet balanserar om kvartalsvis och varje emittent är begränsat till 10%.

Fannie Wurtz, chef för Amundi ETF, Indexing & Smart Beta och chef för distribution och förmögenhetsavdelning på Amundi, kommenterade: ”Vi tror starkt att ETF och indexhantering har en nyckelroll att spela för demokratiseringen av tillgången till ansvarsfulla investeringar och stöd för en övergång till en mer hållbar värld.

”Vi välkomnar Euronexts initiativ och lanseringen av CAC 40 ESG -index varmt och vi är glada över att kunna ge investerare tillgång till detta index genom en ETF under de kommande veckorna.”

Stéphane Boujnah, VD och styrelseordförande på Euronext, tillade: ”Detta är ett viktigt steg för Euronext för att påskynda övergången till en hållbar ekonomi, efter lanseringen av CAC 40 ESG.

”Den kommande Amundi ETF på detta index kommer att göra det möjligt för investerare att finansiera hållbara projekt och företag, i enlighet med FNs Global Compact Principles och SRI-etiketten för hållbara och ansvarsfulla investeringar.”

I mars sade Euronext att BNP Paribas Asset Management och Lyxor också har bekräftat sitt intresse för att lansera ETFer som spår CAC 40 ESG -index.

Tidigare i veckan utökade Amundi sitt ESG-sortiment med lanseringen av en tillväxtmarknad SRI ex-fossila bränslen ETF, Amundi Index MSCI EM Asia SRI UCITS ETF (SADA).

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version