Nyheter

Aktiemarknaden värderas lika högt som kraschen 1929 och under IT-bubblan

Publicerad

den

Att de amerikanska aktierna handlas nya rekordnivåer är delvis ett resultat av höga värderingar. Faktum är att värderingen nu ligger på ungefär samma nivå som för 21 år sedan, när Federal Reserve Board-ordförande Alan Greenspan varnade för ”Irrationell Exuberance” på aktiemarknaden. Denna observation är baserad på det konjunkturrensade pris/resultat förhållandet (CAPE), även känt som Shiller P/E-förhållandet efter dess formulatorn, Nobelpristagare i ekonomi Robert Shiller vid Yale University. Aktiemarknaden värderas lika högt som kraschen 1929 och under IT-bubblan.

Att styra om penningpolitiken mot bakgrund av extrema värderingar på aktiemarknaden kommer att vara en prioritet för nästa FED-chef. Aktiekurserna har endast varit så här pass höga två gånger tidigare, kraschen 1929 och under IT-bubblan. Kraschen 1929 kom att leda till den värsta lågkonjunkturen i amerikansk historia, den stora depressionen. Nästa FED-chef kommer att behöva hålla en noggrann kurs mellan att hålla marknaden nöjd med räntehöjningar som hittills varit för blygsamma samt att se till att de inte sker för snabbt.


Källa: CNBC

CAPE-talet

Shillers CAPE-förhållande jämför värdet av S&P 500 Index (SPX) med ett genomsnittligt inflationskorrigerat resultat för de ingående företagen under den tidigare 10-årsperioden. Det nuvarande värdet är 31,43. Andra, mer vanligt använda åtgärder tyder också på att nuvarande aktievärdering är överdriven. Till exempel är det framtida P/E-förhållandet på S&P 500, som jämför indexet med analytikernas resultatprognos under de närmaste 12 månaderna, en vinst på 17,9, per data från FactSet Research Systems. Som jämförelse var medelvärdet för denna indikator 15,6 under de senaste fem åren och 14,1 under de senaste 10 åren, enligt samma källor.

Shiller ser uppsidan

Trots att man uttryckt oro sedan början av året om övervärderade amerikanska aktier, erkände Shiller nyligen att marknaderna kan ha ytterligare uppåtriktade potentialer. Investorspsykologi är en stor orsak, säger han, och den positiva stämningen hålls uppe av en stark ”pro-business narrative” som kommer ut ur Vita Huset.

Dessutom, i stället för att helt dumpa aktier, har Shiller föreslagit att amerikanska investerare bör diversifiera sig till internationella marknader med lägre värderingar. Faktum är att aktiemarknaderna i 26 länder som nyligen analyserades med hjälp av CAPE-metoden var Ryssland den lägsta värderingen, enligt en tidigare CNBC-rapport. Detta motsvarar nyligen råd från olika investeringsproffs som också föreslår diversifiering internationellt, förutom att uppgradera amerikanska aktieinnehav till högre kvalitetsföretag.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version