Nyheter

2016 kan bli ytterligare ett tufft år för denna fond

Publicerad

den

2016 kan bli ytterligare ett tufft år för denna fond. Market Vectors Steel ETF (NYSEArca: SLX) som redan rasat med 44 procent under 2015, ett år som har visat sig vara ett riktigt stålbad för både enskilda råvaror och för företag och börshandlade fonder som har exponering mot detta område. I vanliga fall torde en utblåsning på 44 procent vara en god signal på att det kanske har vänt, men det finns en rad faktorer som tyder på att 2016 kan bli ett tuff år för denna fond som ger sina innehavare exponering mot företag inom stålsektorn.

Den senaste tidens svaghet i det löst följda kemikalieindexet kan vara ett tecken på att tillverkningen kan bromsa även under 2016. Cirka 95 procent av att dessa produkter har kemikalier som en delkomponent. I genomsnitt ligger det kemiska indexets toppar cirka åtta månader förre konjunkturtoppen enligt National Bureau of Economic Research. Samtidigt ligger dess bottnar cirka fyra månader före bottnarna. I skrivande stund ser vi hur investerarna är försiktiga med att köpa börshandlade fonder som investerar i den tröga materialsektorn.

Tidigare i år AAK Steel, Essar Algoma, och U.S Steel alla meddelat produktionsbegränsningar, främst med hänsyn till de rådande, och mycket utmanande marknadsförhållandena. Den stora utmaningen för den amerikanska stålsektorn är och förblir importen. Uppgifter avseende DOC licensdata tyder emellertid på en gradvis minskning efter årsskiftet. Med ett pris på HRC (Platts) på endast 30 USD/styck, att jämföra med toppnoteringen på 380 USD/styck, tror vi att vi kommer att få se ytterligare produktionsbegränsningar inom en snar framtid. Även om EAF-producenterna har kunnat förbli lönsamma under denna tid räknar vi med att de mer intregrerade tillverkarna kommer att uppvisa förluster för både Q4 och helåret. Vi behöver sannolikt HRC priser i övre delen av 400 USD/st intervall för att de integrerade tillverkare askall kunnatt återvända till lönsamhet.

I teorin skall aktier i materialssektorn vara vinnare när energipriserna faller, detta eftersom längre priser på olja och naturgas reducerar insatskostnaderna för denna energikrävande sektor. I praktiken har detta inte skett alls under 2015. På grund av de låga förväntningarna har stålpriset fortsatt vara pressat. Deutsche Banks analytiker Jorge Beristain har reducerat sina förväntningar för de företag som är exponerade av stålpriset. För AK Steel och US Steel har han sänkt sin prognos med 74 respektive 62 procent. Han har sedan sänkt sin målkurs för AK till 1 USD, från tidigare 3 USD, och målkursen för US Steel till 5 USD från tidigare 13 USD. Detta är efter det att dessa två företag har rasat med mer än 70 procent under 2015. Det finns anledning att tro att 2016 kan bli ytterligare ett tufft år för denna fond

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version