Nyheter

Waystone går in på white-label ETF-marknaden i Europa

Publicerad

den

Finansiella tjänsteföretaget Waystone har tagit sig in på den allt mer konkurrensutsatta ETF-marknaden i Europa efter att ha tillkännagivit två tunga anställningar eftersom det ser ut att erbjuda en komplett uppsättning ETF-lösningar för kapitalförvaltningsbranschen.

Waystone ETFs, som kommer att ledas av VD Paul Heffernan, kommer i första hand att erbjuda lösningar för white labeling, såväl som skräddarsydda fristående plattformar för kapitalförvaltare som vill komma in i den europeiska ETF-branschen.

Verksamheten kommer också att tillhandahålla bredare ETF-lösningar inklusive styrningsrisk och efterlevnadstjänster.

När det gäller dess framtida produktutbud sa Waystone ETFs att det skulle se ut att tilltala aktiva förvaltare som ännu inte kommer in i ETF-området men som har insett att de ”måste komma in i spelet”.

Heffernan sa: ”Vi tror att vår produktstruktureringsförmåga kan lämpa sig för att ta in några av dessa aktiva strategier på marknaden som kanske passar in i fondomvandlingar.

”Vi ser trenderna som kommer ut i USA och vi förväntar oss att dessa trender kommer att följa med i Europa. Vi kommer att vädja till de stora institutionella kapitalförvaltare som vill dra nytta av vår ETF-erfarenhet och komma in på marknaden på ett billigt sätt genom att utnyttja Waystone ETF-infrastrukturen.”

Medan fullt transparenta aktiva ETFer för närvarande är en del av den europeiska ETF-marknaden, uttalade International Organization of Securities Commissions (IOSCO) nyligen i sin ETF Good Practices-rapport att portföljtransparens kan uppnås på olika sätt, vilket signalerar att icke-transparenta ETF:er kan ha en framtid i rymden.

”Waystone ETF:er kommer att ligga i framkant av denna utveckling med kunder,” tillade Heffernan. Han sa att en realistisk tidsram för dess första produktlansering kommer att vara slutet av 2022 eller Q1 2023.

Det Dublin-baserade företaget, som redan erbjuder fondhotelllösningar över hela kapitalförvaltningsbranschen som stöder över 100 miljarder dollar i tillgångar, sa att det kommer att utnyttja sina nuvarande regulatoriska tillstånd och distributionslicenser i ett försök att snabba upp sitt ETF-erbjudande.

Heffernan, som kom tidigare den här månaden från HSBC där han var chef för affärsutveckling för EMEA, kommer att ansvara för att bygga ut white-label-plattformen tillsammans med den nyutnämnde chefen för ETF-kapitalmarknader och distribution Henry Glynn.

Heffernan sa att Waystone ETF-plattformen kommer att vara färdig senare i år med flera intresserade kunder som redan är i pipelinen.

Glynn kom från ICE Data Services där han var chef för index- och analysförsäljning för EMEA. Han har över 15 års erfarenhet av ETF-branschen, efter att ha byggt och lett kapitalmarknadsteamet i Europa för VanEck.

Heffernan tillade att gruppen ser efterfrågan från institutionella kunder och sa att det fanns en ”otrolig mängd landningsbanor” på den europeiska ETF-marknaden med stark medvind globalt.

”Det finns gott om fisk i havet för white label företag att gå efter”, sa han. ”Konkurrens är välkommet i branschen och det ger kapitalförvaltare, privata banker och försäkringsbolag ett val.”

Waystones ankomst kommer i ett omvälvande ögonblick för den europeiska marknaden för vitmärkning. Även om white labeling har funnits under en tid i europeiska ETF:er, har den enda verkliga one-stop-shopen för White label ETF-emissioner under de senaste åren varit HANetf.

Förra månaden gick Leverage Shares in i det europeiska white labeling-området med Kronos Strategy ETP (KRON) medan kryptoemittenten Iconic Funds tillkännagav sina white label-ambitioner den 15 juni.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version