Nyheter

Vilka råvaror var bäst 2023?

Publicerad

den

Slutet av 2023 är bara några dagar borta. Råvaruproduktionen är regional, med produktion från länder med betydande reserver av malm, energi och bördiga jord- och väderförhållanden som stödjer tillväxten av grödor.

Flera av de olika sektorerna kommer att avsluta 2023 på minus, har fundamentala och tekniska faktorer drivit upp vissa priser sedan slutet av 2022. Den 22 december i år återfanns de bästa råvarorna för året inom softs eftersom priset på den illikvida frusna koncentrerade apelsinjuicen och kakaoterminerna skjutit i höjden.

Guld leder ädelmetallerna medan koppar är den bästa basmetallen

Den 22 december 2023 handlades både guld och silver högre än 2022 års stängningsnivå, medan priserna på platina, palladium och rodium var lägre. Silver har emellertid bara stigit med cirka 1,3 procent, medan guldpriset visade en tvåsiffrig procentuell ökning. Vid förra årsskiftet handlades denna ädelmetall till 1 819,70 dollar per troy ounce. Guld nådde ett nytt prisrekord i december 2023

Basmetaller led av stigande räntor 2023, vilket ledde till lägre priser på aluminium, nickel, bly och zink på London Metal Exchange. Nickel föll mest, med en nedgång på över 40 procent för året, och zink redovisade en tvåsiffrig procentuell förlust, över 13 procent. Priset på koppar och tenn var mellan en och två procent högre den 22 december.

Havre leder den spannmålssektorn

Spannmålspriserna rörde sig främst lägre under 2023, med tvåsiffriga procentuella förluster för sojabönor, sojamjöl, sojabönolja, majs, och vete. Ris handlades lägre, medan havre var det enda spannmål som visat en marginell kursuppgång 2023.

Energisektorn hade ett tungt år, men råoljan presterar bäst trots ett förlustår

Energiråvaror uppvisade förluster över hela linjen 2023 den 22 december 2023. Futures för bensin, eldningsolja, naturgas, etanol och kol i Rotterdam uppvisade tvåsiffriga procentuella prisnedgångar. ICE Brent och NYMEX WTI råoljeterminer gick bäst, och ser ut att stänga året cirka fem procent lägre än vid årsskiftet. Den ekonomiska svagheten i Kina tyngde energiråvarorna.

Priset på apelsinjuice och kakao rusade

Mjuka råvaror, också känt som softs, var en ljuspunkt under 2023. Det är endast bomullsterminspriset som handlades lägre per den 26 december. Världens sockerterminer steg strax under 2,6 procent för året. Priserna på kaffe, kakao och FCOJ steg kraftigt under 2023. Med mindre än en vecka kvar till 2024 handlas kaffeterminerna 15 procent högre än i början av året, medan kakaoterminerna ökat med nästan 65 procent.

Som mest steg kakaopriset med 72 procent 2023, och noterade den högsta prisnivån på 46 år som en följd av leveransavbrott

Samtidigt handlas terminerna för fryst koncentrerad apelsinjuice nästan 60 procent högre efter att ha fallit tillbaka från en rekordhög nivå på 4,3195 USD per pound. Väderförhållandena i Florida och Brasilien skapade brist, vilket pressade apelsinpriserna till rekordnivåer.

Virkespriserna kan gynnas av sänkta räntor

Priset på virke har stigit med nästan elva procent per den 22 december. Utsikterna för lägre bolåneräntor under 2024 har drivit upp virkespriserna.

Feds uttalande om en mer ackommoderande penningpolitisk strategi och de senaste nedgångarna i US-dollarindex är positiva tecken för råvaror under det kommande året.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version