Nyheter

Vietnamesiska kaffepriser når rekordnivå

Publicerad

den

De inhemska kaffepriserna i Vietnam, världens största leverantör av robustabönor, nådde nästan den högsta nivån som Vietnamesiska kaffepriser handlats till på sex månaders under veckan. Rusningen av kaffepriset följer en ökning av globala priser och begränsade tillgångar, medan premierna sjönk i Indonesien när nya bönor började byggas upp.

Bönder i det centrala höglandet, Vietnams största kaffeodlingsområde, sålde bönor för 45 000 till 49 500 dong (1,89 till 2,08 dollar) per kg, vilket är högre än de 43 700 till 44 500 dong som de fick för samma kaffe förra veckan.

”Londonpriserna har skjutit i höjden den senaste veckan”, sa en handlare baserad i kaffebältet. ”Men bönderna verkar inte dra nytta av så höga priser. Handeln är mycket ljummet.”

En annan handlare sa att bönder i vissa områden i kaffebältet bytte till durianträd i hopp om bättre förtjänster. ”Priserna på Durian stiger dag för dag så de hugger ner kaffeträd för att ge plats för durian” säger en av de större aktörerna på den vietnamesiska kaffemarknaden.

Prisskillnaderna minskar i Indonesien

I Lampung-provinsen i Indonesien minskade prisskillnaderna till följd av högre referenspriser och när nya plantager börjat byggas upp på den södra delen av ön Sumatra.

Sumatran robusta bönor handlades till ett premium på 40 dollar i förhållandet till marskontraktet denna vecka, en minskning från den 90 dollars premium som detta kaffe handlade till i förra veckan. En annan handlare erbjöd 50 till 60 dollar i premium till april- och majkontrakten, en minskning från 130 till 150 dollar premium till samma kontrakt förra veckan. ”Priserna sjönk på grund av högre priser i London och mer bönor”, sa en av handlarna.

Den huvudsakliga skörden av kaffebönor i södra Sumatra-regionen sker vanligtvis runt mitten av året, men vissa områden har vanligtvis en mindre skörd några månader tidigare.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version