Nyheter

Vi träffar BETS ETF inför lanseringen av spelfonden

Publicerad

den

Vi har pratat med Aaron Fischer, förvaltare på Sports Betting and iGaming UCITS ETF (ticker: BETS), inför lanseringen av spelfonden.

Du började arbeta hos Arthur Andersen och slutade med att driva en ETF som investerar i sport betting. Jag är inte säker på om det låter som en logisk väg eller inte. Eftersom sportspel handlar om siffror kan det faktiskt ha en bra förklaring. Kan du berätta lite mer om dig själv och hur du fick idén att starta en ETF?

Ja, jag började min karriär som revisor hos Arthur Andersen i Australien – och du kanske vet att australierna är kända, eller kanske ökända, för att älska att satsa på hästkapplöpning och sport och jag var inte annorlunda. Jag började sedan arbeta med aktieanalys på Goldman Sachs och sedan CLSA/Citic där jag specialiserade mig inom spelindustrin – särskilt i Asien. Jag flyttade sedan till MGM Resorts i Las Vegas som Chief Strategy Officer, där en av mina roller var företagets sportspel och onlinespelstrategi. Efter att ha flyttat till Los Angeles hade jag idén att kombinera min erfarenhet av aktier / investeringar och spel för att starta en Sports Betting och iGaming ETF.

Du har många svenska företag i portföljen, faktiskt är Sverige det näst största geografiska området, efter USA. Hur kommer det sig att du gillar dem så mycket?

Sverige har varit i framkant inom spel- och spelteknologi i ett antal år. De har mycket erfarenhet och är ledare inom sina respektive områden. (Vi kommer att återkomma med en separat artikel om dessa företag Redaktionen)

I USA finns en ETF med samma tema och den har väckt stort intresse från investerarna. Känner du att din ETF kan konkurrera med det och varför?

Vår ETF är noterad i Europa och kommer förhoppningsvis att tilltala europeiska investerare som letar efter exponering för den globala sportbetting- och iGaming-industrin.

De amerikanska lagarna förändras, och det är bra för de företag som din ETF äger, men hur stor är den politiska risken i BETS ETF? Vilken annan risk finns det som du ser?

Lagarna i USA förändras positivt och detta är en av de starkaste tillväxtkatalysatorerna för branschen. I synnerhet sportspel får en omfattande social acceptans. Fans i USA gillar verkligen att satsa på sport och mycket av detta har historiskt skett även om det varit olagligt. Nu går sport betting från olagliga marknader till lagliga marknader.

Din ETF kommer att börja handlas på London Stock Exchange, en marknad som väldigt få svenska investerare har tillgång till. När kommer de att kunna köpa ETF och hur?

Det är i dagsläget endast möjligt att handla Sports Betting and iGaming UCITS ETF (ticker: BETS) på Londonbörsen. Det gör det möjligt för europeiska investerare att handla denna börshandlade fond genom en mäklare som erbjuder handel på denna marknadsplats, till exempel DEGIRO.

BETS kommer emellertid att börja handlas på tyska Xetra den 15 juni 2021. När så sker med BETS ETF innebär det att det kommer att gå att handla denna ETF genom en svensk nätmäklare som Nordnet eller Avanza.

Var ser du BETS om ett år?

Jag brukade vara aktieanalytiker och jag gillade att göra dessa förutsägelser. Vi utfärdar inga prismål för ETF:er, men vi är mycket positiva med avseende på industrins tillväxtmöjligheter. Faktum är att Goldman Sachs förutspår att den amerikanska marknaden kommer att växa 23x från 2,3 miljarder dollar 20202 till 53 miljarder dollar år 2033. Det som är intressant med denna bransch är att den förväntas generera höga EBITDA-marginaler på cirka 30-35% och också ett starkt fritt kassaflöde. och ROI med tanke på den relativt låga capex.

Du har uteslutit några typer av företag, till exempel företag som har en stor del av sina intäkter från hästkapplöpning. Varför? I Sverige är det väldigt populärt med trav, en typ av hästkapplöpning.

Hästkapplöpning och lotteri är också stora delar av den globala spelindustrin men vi har beslutat att fokusera mer på sportspel och iGaming som har mycket starkare tillväxtutsikter.

Jag kan inte se några asiatiska företag bland innehaven och det förvånar mig. VanEcks BJK har många asiatiska aktier, som Galaxy Entertainment Group Ltd, Genting Singapore Ltd och Sankyo Co Ltd. Kommer det att förändras eller är det en tanke bakom att du inte äger några asiatiska aktier?

Jag känner till de asiatiska spelbolagen mycket bra eftersom jag hjälpte med börsintroduktionen för många av dessa företag, inklusive MGM China, Sands China, Wynn Macau etc. Dessa asiatiska företag är dock inte fokuserade på sportspel och iGaming. De är inriktade på deras tegel och murbruk kasinon egenskaper.

Aaron Fischer, förvaltare på Sports Betting och iGaming ETF (BETS ETF)

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version