Nyheter

Varför tracking difference betyder mer än tracking error

Publicerad

den

De två mätvärdena tracking difference och tracking error indikerar båda en fonds avvikelse från dess jämförelseindex, men berättar olika saker för investerare. Investerare bör inte förvänta sig att få samma avkastning som indexet på grund av en mängd olika faktorer inklusive förvaltningsavgifter

De flesta börshandlade fonderna är passiva instrument som försöker spåra resultatet för deras valda riktmärke. Det riktmärket kan vara allt från ett välkänt index, till exempel S&P 500, till ett speciellt konstruerat värdepappersindex, såsom rena energiaktier. ETF-leverantörer pratar ofta om historiska indexavkastningar när de marknadsför sina produkter. I själva verket bör investerare inte förvänta sig att få samma avkastning som indexet på grund av en rad olika faktorer, inklusive fondens totala utgiftskvot (TER), transaktionskostnader, förvaltningsavgifter, andelen kontanter i din ETF, volatilitet i valutakurser och ombalanseringskostnader.

Aktielån kan ge intäkter till ETFen

En ETF följer vanligtvis sitt jämförelseindex, men kan vara i positivt territorium om den överträffar indexet till exempel till följd av intäkter från aktielån. Det är viktigt att titta på spårningsskillnader, tracking difference, eftersom det kan äta upp potentiella avkastningar ännu mer än avgifterna.

Men fonder publicerar också ett separat mått som representerar en annan faktor som investerare bör överväga: spårningsfel eller tracking error. Spårningsfel ger en aning om avkastningens volatilitet genom att mäta konsistensen av en portföljs spårningsskillnad över tiden. Den beräknas med hjälp av den årliga standardavvikelsen för skillnaden i portföljen och referensavkastningen.

Det finns en mängd olika riskfaktorer som kan leda till ett högre tracking error inklusive avgifter, vilket kan påverka avkastningen, återbalanseringskostnaderna och kontantmotståndet – de oinvesterade kontanterna som finns kvar i en portfölj i slutet av dagens verksamhet. Om du behöver bestämma vilken som är viktigare, tänk på din investeringstidshorisont. Om det här är en långsiktig investering är det troligt att tracking difference är viktigare än spårningsfel när du försöker jämföra medel. Om du räknar med att du behöver tillgång till ditt investerade kapital på kort sikt eller inte planerar att hålla din investering på lång sikt kan tracking error bli mer relevant. Ju närmare noll för båda indikatorerna, desto bättre har en passiv ETF replikerat sitt underliggande index.

För de flesta passiva ETF-investerare är emellertid spårningsskillnaden, tracking difference, sannolikt det viktigaste måttet och används ofta av ETF-dataleverantörer som ett viktigt kriterium för att rangordna fonder. ”Det är det snabbaste sättet att kontrollera om en förvaltare levererar”, säger Michael John Lytle, vd för Tabula, en ETF-leverantör, när han intervjuades tidigare i år om hur investerare bör gå tillväga för sin egen due diligence. Han tillade att spårningsfelet var relativt oviktigt för den långsiktiga investeraren. Båda kriterierna skall emellertid finnas på en mycket längre lista över kontroller som investerare bör göra minst en gång om året, rådde han.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version