Nyheter

Vanguard störst på passivt förvaltade fonder

Publicerad

den

Bloomberg rapporterar att den amerikanska fondförvaltaren Vanguard störst på passivt förvaltade fonder, ett område som inte bara omfattar börshandlade fonder utan även traditionella aktiefonder och indexfonder.

Redan 1975 startade John C. Bogle och Vanguard världens första indexfond. Tanken var enkel, han ville driva ett ömsesidigt ägt fondbolag utan externa ägare. Allt överskott skulle gå tillbaka till kunderna. Vanguard ville inte heller betala provisioner eller så kallade ”kick backs” till externa distributörer. Av den anledningen har det varit svårt att hitta någon som arbetar med Vanguard i Sverige, men SAVR är ett undantag.

Många banker och nätmäklare har av den anledningen inte velat ta in Vanguards produkter i det egna sortimentet. Istället har Vanguards fonder endast varit tillgängliga att handla genom utvalda rådgivare eller som ETFer – fram tills idag.

Idag är Vanguard världens näst största fondbolag med över 30 miljoner investerare i cirka 170 länder och förvaltar drygt 6,2 biljoner dollar i globala tillgångar. SAVR är den första fondplattformen i Sverige som erbjuder Vanguards fonder däribland några av världens mest populära indexfonder, till exempel

Vanguard US 500 Stock Index Inv USD Acc
Vanguard European Stock Idx Inv EUR Acc
Vanguard Global Bond Index Inv EURH Acc

Läs mer om Vanguards fonder på SAVRs hemsida

2 Kommentarer

Populära

Exit mobile version