Nyheter

VanEck lanserar fond med rymdtema

Publicerad

den

Europa kommer att få ytterligare en fond med rymdtema när VanEck som går med i jakten. VanEck Space Innovators UCITS ETF (JEDI) kommer att följa MVIS Global Space Industry ESG Index. Indexleverantören MVIS är ett dotterbolag till VanEck.

Indexet inkluderar företag som gör 50 % av sina intäkter från produkter och tjänster relaterade till rymdutforskning, raketer och framdrivningssystem, satellitutrustning och tjänster.

En buffertregel tillåter befintliga företag i indexet att sjunka till 25 % intäktsrenhet innan de blir sparkade. Utvalda företag vägs efter marknadsvärde, med förbehåll för ett tak på 8 %. Fonden har 25 aktier, varav de tio största finns nedan.

VärdepapperVikt (%) 
Ses 8.71 
Iridium Communications Inc 8.62 
Intouch Holdings Pcl 6.96 
Eutelsat Communications 6.75 
Maxar Technologies Inc 6.26 
Wistron Neweb Corp 5.09 
Viasat Inc 4.84 
Globalstar Inc 4.76 
Sky Perfect Jsat Holdings 4.76 
Virgin Galactic Holdings Inc 4.71 

Fonden tar ut 0,55 %.

Fonden kommer att konkurrera med HANetf och Procures YODA. Vilket betyder att dess YODA vs JEDI är tickers för Europas rymd-ETF.

Rymdinvesteringar är ett genuint tema. Det finns många pureplays här, särskilt tack vare mängden SPAC som förde dem online efter att covid skickade räntorna till noll. Pureplays gör saker som att sätta kommunikationssatelliter i omloppsbana (Ses, Iridium Technologies), bygga den globala bildbehandlingen som används för Google Maps (Planet Labs) och organisera rymdturism (Virgin). Många rymdföretag är i detta skede fokuserade på att bygga en bättre internet- och kommunikationsinfrastruktur – ett ganska ointressant kommersiellt mål. Användningsfallen kommer dock att växa med tiden, för att inkludera saker som att bryta gruvarbetare med sällsynta jordartsmetaller.

Handla JEDI ETF

VanEck Space Innovators UCITS ETF (JEDI) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Handla YODA ETF

HANetf Procure Space UCITS ETF Acc (YODA ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version