Nyheter

VanEck lanserar ETF för uran och kärnkraftssektorn

Publicerad

den

VanEck Uranium and Nuclear Technologies UCITS ETF har noterats på London Stock Exchange och tyska Xetra. Den börshandlade fonder kommer att ge investerare exponering mot företag som är verksamma inom uran-, kärnkraftssektorn och tjänstesektorerna.

Fonden spårar MarketVector Global Uranium and Nuclear Energy Infrastructure-index, som även inkluderar börsnoterade fonder som spårar spotpriset på uran eller investerar i fysiskt uran.

På grund av bristen på likvida renodlade företag inom kärnenergisegmentet investeras ETFen för närvarande även i företag vars försäljning av uran och kärnenergiutrustning står för mindre än 50 procent av den totala försäljningen.

Företaget sa att det i framtiden endast planerar att investera i aktier i företag som genererar majoriteten av sin försäljning genom uran- eller kärnenergiinfrastruktur.

Dessa kan inkludera företag som är involverade i konstruktion eller underhåll av kärnkraftsanläggningar eller som tillhandahåller teknik och tjänster till kärnkraftsindustrin.

Det kan också inkludera andelar i företag som är involverade i utveckling och kommersialisering av kärnfusion, reaktorer med smält salt och annan framväxande kärnteknik.

Martijn Rozemuller, VD på VanEck Europe, noterade att uran nyligen återvunnit betydande relevans som en energikälla med låga koldioxidutsläpp.

”Med tanke på den senaste geopolitiska utvecklingen och debatten om den europeiska energiförsörjningens oberoende blir kärnkraft som energikälla och uran som råvara allt viktigare”, sa han.

”Denna framtida teknik, såväl som nya tillvägagångssätt som flytande saltreaktorer, kan ge ett mycket stort bidrag till vår energiförsörjning på medellång och lång sikt.”

ETFen exkluderar företag som har begått ”mycket allvarliga” brott mot sociala normer, ägnar sig åt försäljning av kontroversiella vapen eller överskrider vissa försäljningströsklar sektorer som fossila bränslen, sa VanEck.

Handla NUCL ETF

VanEck Uranium and Nuclear Technologies UCITS ETF (NUCL) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version