Nyheter

VanEck lanserar bionisk teknikfond

Publicerad

den

Kapitalförvaltaren VanEck noterar idag en bionisk teknikfond VanEck Bionic Engineering UCITS ETF (CIB0) på både Londonbörsen och den tyska börsen Xetra. Den nya ETFen tillåter investerare att investera i företag från bioniksektorn.

Bionics innebär forskning och utveckling av metoder för att utveckla tekniska applikationer baserade på modellen av levande system. Den grundläggande uppfattningen om bionik är överföringen av biologi till teknik. I hälso- och sjukvårdssammanhang representerar termen ”bionics” teknologier utformade för att förbättra eller återställa funktioner i människokroppen. Fina exempel på bionisk ingenjörskonst inkluderar proteser, biotryckta vävnader, ersättningsorgan och kroppsfunktionshjälpmedel.

”Andelen av den äldre befolkningen ökar och med det efterfrågan på tekniska lösningar som hörsel- och synhjälpmedel, pacemakers, konstgjorda leder och liknande som förbättrar livskvaliteten i åldrarna”, säger Martijn Rozemuller, VD på VanEck Europa. ”Samtidigt hjälper alltmer tillgängliga bioniska verktyg människor med kroniska sjukdomar som diabetes eller funktionella störningar.”

”I takt med att tekniken utvecklas förväntar vi oss att applikationer baserade på funktioner i hjärnan och nervsystemet blir mer framträdande. Bionics har också potential att störa vården, med innovationer som neuroproteser som möjliggör behandling av Alzheimers och andra kognitiva sjukdomar samt direkt hjärna-till-enhet-kommunikation för förlamade människor.” tillägger Dominik Schmaus, produktchef på VanEck Europe. ”Bionteknik kan också vara en faktor för förändring av sociala attityder. Det kan minska stigmatisering och diskriminering som personer med funktionsnedsättning ofta upplever.”

Renodlade investeringar i företag som tillverkar medicinska implantat

VanEck Bionic Engineering UCITS ETF följer MVIS® Global Bionic Healthcare ESG Index, som spårar resultatet för företag som är involverade i medicinska, dentala eller visuella implantat, bioprinting, proteser eller organ- och vävnadsbevarande. Den ackumulerande VanEck Bionic Engineering UCITS ETFen har en total kostnadskvot (TER) på 0,55 procent och balanseras om kvartalsvis.

ETFen utesluter företag som tillverkar implanterbara eller bärbara enheter.

Handla CIB0 ETF

VanEck Bionic Engineering UCITS ETF (CIB0) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

ETFVanEck Bionic Engineering UCITS ETF
ISIN CodeIE0005TF96I9
Ticker LSE
USD
GBP
Bloomberg
Ticker Xetra
CYBO
CYBG
CYBO LN
CYBG LN
CIB0
SFDR classificationArticle 9
Investment managerVanEck Asset Management B.V.
Fund domicileIreland
Index providerMarketVector Indexes GmbH 
Base currencyUS Dollar
RebalancingQuarterly
Product structurePhysical (Full replication)
Income treatmentAccumulating
Listing Date7 December 2022
Total expense ratio (TER)0.55% p.a.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version