Nyheter

VanEck Emerging markets obligationsfond når 100 miljoner US Dollar

Publicerad

den

VanEck J.P. Morgan EM Local Currency Bond UCITS ETF (EM1C ETF), en Emerging markets obligationsfond, från kapitalförvaltaren VanEck har nått storleken 100 miljoner US-dollar. ETFen investerar i statsobligationer från för närvarande 20 tillväxtmarknader (EM) emitterade i deras respektive lokala valutor.

”Efter år av låga räntor verkar de förhöjda räntorna ha satt ränteintäkterna tillbaka på bordet för många investerare. Som exempel, vår EM Local Currency ETF erbjuder för närvarande en rejäl avkastning på cirka 7,7 procent”, förklarar Martijn Rozemuller, VD på VanEck Europe.

”Jämfört med USD-emitterade EM-skulder, erbjuder EM Local Currency-skuld lägre kreditrisk och potential för valutaförstärkning, särskilt med tanke på den senaste tidens appreciering av US-dollarn. Det finns givetvis ingen garanti för att det kommer att ske. Under tiden fortsätter de offentliga finanserna i EM-ekonomierna i genomsnitt att vara mindre belånade än deras motsvarigheter i utvecklade marknader (DM). Relativt låg korrelation till DM-aktier och obligationer kan också ge en betydande diversifieringspotential.”

”Tillväxtmarknadsländer är vanligtvis välpositionerade för inflationsmiljöer på grund av hög råvaruexponering”, tillägger Kamil Sudiyarov, produktchef på VanEck Europe. ETF tilldelar en betydande vikt till råvarutunga ekonomier, som Indonesien, Brasilien, Mexiko och Malaysia, och kan dra nytta av de stigande råvarupriserna om inflationen är här för att stanna.”

Med VanEck J.P. Morgan EM Local Currency Bond UCITS ETF kan investerare selektivt investera i ett diversifierat och likvidt urval av obligationer från tillväxtmarknader. För detta ändamål följer ETF J.P. Morgan GBI-EMG Core Index. Endast obligationer som uppfyller vissa kvalitetskriterier är berättigade till index. Det får till exempel inte finnas någon kapitalkontroll på investeringar på lokala marknader i respektive land, och obligationerna ska ha tillräcklig likviditet och handlas regelbundet. För närvarande inkluderar indexet obligationer från länder som Brasilien, Kina och Indonesien, och EU-länder som Polen eller Tjeckien.

Den fysiskt replikerande ETFen ackumuleras och är för närvarande den mest kostnadseffektiva i Europa i sin jämförelsegrupp, med en total kostnadskvot (TER) på 0,30 procent per år.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version