Nyheter

Vad är Super Bowl indikatorn?

Publicerad

den

Super Bowl indikatorn är en indikator som baseras på en tro att om ett lag från American Football Conference (AFC) vinner Super Bowl så kommer detta att leda till en nedgång på börsen.

Det betyder teoretiskt sätt att samma indikator förutspår en uppgång på aktiemarknaden om ett lag från National Football Conference (NFC), eller Den gamla National Football League (NFL) vinner. Tidigare, fram till 1966 fanns det två olika serier för amerikansk football när gamla National Football League (NFL) slogs samman med American Football League (AFL).

Begreppet introducerades först 1978 av Leonard Koppett, en sportskribent för The New York Times som tittade på hur S&P 500 utvecklades efter denna amerikanska sporthändelse.

Vad innebär då Super Bowl indikatorn?

Även om Super Bowl-indikatorn historiskt sett har visat en 80 procentig tillförlitlighet så är det viktigt att komma ihåg den gamla maximen: korrelation innebär inte orsakssamband. Ett bra exempel på detta är Superbowl 2008. Trots att New York Giants (NFC) vann Super Bowl (som tyder på en Bull Market), drabbades aktiemarknaden en av de största nedgångarna sedan den stora depressionen. Även om indikatorn är en intressant förutsättning för att förutsäga aktiemarknaden, borde inte korrelationen diktera en investerares portföljkonstruktion.

[TABLE=211]

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version