Nyheter

Vad är ETF:er?

Publicerad

den

Om du just nu bekantar dig med börshandlade fonder (ETF) undrar du förmodligen vad som gör dem annorlunda och bättre än andra investeringsverktyg där ute. Vad är ETF:er? ETFer liknar fonder, eftersom de i allmänhet är korgar med aktier. Men det är ganska mycket där likheterna slutar. ETF är bättre. Varför? Två av de främsta anledningarna är att de handlas hela dagen och att de är helt transparenta, vilket innebär att du vet vilka aktier fonden har vid varje tidpunkt.

Fördelar med ETFer

Låga kostnader. Vem gillar inte att spara pengar? Ju mindre du betalar i utgiftskvoter, desto mer får du behålla. Många ETFer kostar mycket mindre än fonder, men kom ihåg att ETF:er handlas genom mäklarföretag och kan komma med avgifter i form av courtage.

Diversifiering. ETF:er är till nytta när investerare vill skapa en diversifierad portfölj. Det finns hundratals ETF:er tillgängliga och de täcker varje större index (de som emitteras av Dow Jones, S&P, Nasdaq) och sektorer på aktiemarknaden (large cap, small cap, tillväxt, värde). Det finns internationella ETF:er, regionala ETF:er (Europa, Stillahavsområdet, tillväxtmarknader) och landspecifika ETFer (Japan, Australien, Storbritannien). ETF täcker också specialtillgångsklasser och räntor.

Skatteeffektivitet. ETFer är mer skatteeffektiva än fonder, till stor del på grund av deras låga omsättning. ETFens unika struktur gör det möjligt för investerare som handlar stora volymer (vanligtvis institutionella investerare) att få in natura inlösen. Detta innebär att en investerare som handlar med stora volymer ETF kan lösa in dem för de aktier i aktier som ETFerna spårar.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version