Nyheter

Vad är en börshandlad fond?

Publicerad

den

Hade du inte hört talas om ETF förut? Du är inte ensam. Du behöver bara Googla det för att se att det är ett ämne som får folk att klia sig i huvudet. Så vad är en börshandlad fond?

Finansvärlden verkar tala ett annat språk. För varje grundläggande investeringsperiod finns tusentals jargongtunga akronymer. Det är svårt att hitta någonstans som förklarar dem på vanlig svenska.

Vi vill hjälpa till att översätta dessa termer så att du kan känna dig som hemma när du pratar om din investeringsportfölj. Vi trodde att ETF-fonder, även kallade ”Exchange Traded Funds”, var ett bra ställe att börja på – med tanke på att det här är de första investeringsalternativen.

Så … Vad är egentligen en börshandlad fond?

Låt oss börja med lite bakgrund i att investera. Det finns aktier … när du köper aktier investerar du i ett visst företag, som Volvo, Tesla eller Facebook. Aktier kan köpas eller säljas mellan personer på en börs.

Ett börs är en marknad där människor kan handla aktier. På en börs anger någon som vill sälja aktier hur mycket de vill sälja dem för, och någon som vill köpa aktier anger hur mycket de vill köpa dem för – när det är en match byter aktierna händer.

Ett annat sätt att investera är genom fonder. Istället för att investera i ett företag åt gången går du med i en grupp människor och sprider din investering över en rad saker. Detta hanteras av en fondförvaltare och köp eller försäljning går igenom dem. Investerarnas pengar samlas ihop och investeras för deras räkning av en fondförvaltare.

Detta leder oss till ETF:er. ETF:er är som fonder – de är en grupp av olika tillgångar snarare än ett visst företag. Men de handlas som aktier på en börs. De är fonder som handlas på en börs.

Tänk dig att du går till en marknad (börsen) och köper lite frukt. Att köpa enskilda frukter är som att köpa aktier. Du betalar priset för varje bit frukt. En ETF är som att köpa en korg med frukt. Du får alla olika typer. Dessa kan grupperas efter tema, som en färg eller en säsong. Kort sagt: En ETF är en pool eller korg med investeringar som handlas på en börs.

Vad är fördelarna?

Diversifiering – Du kanske har hört rådet ”lägg inte alla dina ägg i en korg”. När du investerar i en ETF äger du en del av en rad tillgångar, istället för bara ett företag.

Tillgänglighet – ETF:er öppnar aktiemarknaden för en bredare publik. De tillåter personer med lägre summor pengar att få tillgång till samma investeringar som privata portföljklienter. De ger också tillgång till internationella investeringar som annars kan vara svåra.

Lägre avgifterETF:er tenderar att ha lägre avgifter än andra typer av investeringar.

Öppenhet – du får se priserna varje dag.

Likviditet – eftersom de handlas på en börs kan du sälja dina ETF: er när det finns intresserade köpare.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version