Nyheter

Utdelning, ackumulering eller distribution?

Publicerad

den

Det finns olika typer av börshandlade fonder, till exempel

Bransch-ETF:er spårar en viss bransch som teknik-, bank- eller energisektorn.

Obligations ETF:er kan innehålla statsobligationer, företagsobligationer, statsobligationer och lokala obligationer.

Råvaru-ETF:er investerar i råvaror som guld eller råolja.

Valuta-ETF:er investerar i valutor som amerikanska dollar och euro.

Och många fler

ETF:er är i allmänhet det perfekta investeringsvalet för de flesta investerare. Börshandlade fonder erbjuder mångfald, innovation, likviditet, låga avgifter och val av investeringspengar.

ETF:er genererar utdelning som följer med de aktier som finns inom ETF. Dessa utbetalningar kan ske årligen, halvårsvis, kvartalsvis och till och med varje månad. Det finns till och med en börshandlad fond som heter TGIF som delar ut varje fredag, därav dess kortnamn. Vissa ETF: er betalar ut utdelningen till investeraren (Distributing ETFs), och andra återinvesterar utdelningen automatiskt tillbaka i ETF (Ackumulerande ETF).

Hur kan en investerare välja vilken börshandlad fond att köpa? Och vilka är de största skillnaderna mellan att distribuerande och ackumulerande ETFer?

Om du vill generera passiva inkomster från din investering, välj då en distribuerande ETF. Utdelningen kommer att betalas till ditt mäklarkonto, som du kan spendera, återinvestera eller ta ut.

Återinvesterar utdelningen automatiskt

Om du vill öka avkastningen på dina investeringar i framtiden är ackumulerande ETF: er vägen att gå. De återinvesterar utdelningen automatiskt i fonderna utan extra kostnader. Detta förstärker ditt intresse, sparar tid och ansträngning och sparar ytterligare provisioner.

Ändå har varje typ av ETF sina fördelar och nackdelar, vilket kommer att hanteras i följande avsnitt.

Det ska noteras här att många ETF: er finns i två varianter; distribuerande eller ackumulerande. Följande bild visar iShares MSCI World UCITS ETF i sina två varianter.

Utdelande ETFer

Börshandlade fonder som lämnar utdelning hjälper till att generera ett stabilt kassaflöde för investeraren. De skapar likviditet för investeraren utan att sälja några tillgångar, som kan användas för livsstilsinköp eller återinvestering i samma eller en annan ETF.

Att investera i att utdelande ETFer kräver dock din uppmärksamhet och manuell återinvestering, vilket strider mot idén om passiv inkomst. Beroende på vilken mäklare du använder kan ytterligare avgifter uppstå när du investerar manuellt.

Ackumulerande ETFer

Utdelningen från de ackumulerande ETFerna återinvesteras direkt och automatiskt i dem börshandlade fonden, vilket ökar effekterna av sammansatt ränta. Den automatiska återinvesteringen minskar riskerna med att spendera utdelningen på livsstilsinköp och berikar din portfölj.

Ackumulerande ETFer kräver ingen aktiv förvaltning från din sida. Vinsterna, i det här fallet utdelningen, återinvesteras omedelbart utan några insatser från din sida. Detta gör att du kan skapa en månadsvis investeringsplan i en sådan ETF, och sedan kan du glömma bort den. Portföljen som äger denna ETF kommer att växa självständigt utan att du behöver lägga någon tid på den.

Ackumulerande ETFer är således inte lämpliga om du vill ha en stadig passiv inkomst. De är mer idealiska för ”köp och glöm” -scenarier. Således kan investeringströtthet och tristess vara ett resultat av att investera i sådana ETF: er.

Sammanfattningen

Börshandlade fonder är en värdefull investering. De erbjuder mångfald, likviditet, låga avgifter och olika val för investeraren samtidigt som investeringens risker minskas.

Börshandlade fonder (ETF: er) kan antingen vara utdelande eller ackumulerande med avseende på deras utdelning. Varje typ av ETF har sina fördelar och nackdelar, som markeras ovan och sammanfattas här:

Distribuerande ETF:er

  • Stabilt kassaflöde
  • Direkt likviditet utan att sälja några tillgångar
  • Flexibilitet vid återinvestering
  • Motiverande på grund av det stabila kassaflödet
  • Manuell återinvestering är tidskrävande
  • Ytterligare avgifter kan uppstå vid återinvestering
  • Ökad risk att spendera utdelningen istället eller återinvestera

Ackumulerande ETF:er

  • Automatisk återinvestering
  • Ingen risk att spendera utdelningen på inköp
  • Starta och glöm investeringsplanen
  • Inte tidskrävande
  • Inget stabilt kassaflöde eller passiv inkomst
  • Kan orsaka investeringströtthet och tristess på grund av brist på kassaflöde

Skattesituationen kan variera beroende på land och lokal reglering. Gör din egen forskning eller be en professionell att förstå beskattningen av ETF i ditt land.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version